Simpozijum „Inovativni i održivi gradovi“, Beč, Austrija
27.05.2011

Simpozijum „Inovativni i održivi gradovi” održan je od 25-27. maja 2011. godine u Beču, Austrija, u organizaciji Vlade Austrije i Instituta Svjetske banke. Ekonomska, finansijska, socijalna održivost i održivost životne sredine zasnovana na inovativnim pristupima bila je osnovna tema simpozijuma.

Na simpozujumu su, između ostalih, učestvovali: Branislav Đuranović, Predsjednik opštine Danilovgrad; Miodrag Kankaraš, Predsjednik opštine Tivat; Aleksandar Bogdanović, Gradonačelnik Prijestonice Cetinje; i Sanja Živković, savjetnik za prostorno planiranje i komunalne djelatnosti u Zajednici opština Crne Gore.

Na simpozijumu su predstavljene inovacije širom svijeta koje se dešavaju na različitim nivoima, uključujući inovacije u lokalnoj upravi, u pristupima razvoju kapaciteta, kao i procesima i načinima uključivanja zainteresovanih strana u dijalog, sa akcentom na javno-privatna partnerstva. Panelisti su predstavili svoja iskustva i odgovore na izazove rukovođenja, odnosno sprovođenja reformi na lokalnom nivou, naročito u oblastima urbanizma, integrativnog planiranja, opštinskog finansiranja, upravljanja opštinskom imovinom, energetske efikasnosti i urbanog upravljanja.

Branislav Đuranović je predstavio praksu Opštine Danilovgrad „Podrška razvoju malih i srednjih preduzeća kroz uklanjanje biznis barijera“.

U toku simpozujima, najavljeno je pokretanje Programa urbanog partnerstva Svjetske banke i Vlade Austrije 2011-2014, čiji osnovni cilj je da se ojačaju kapaciteti lokalne samouprave za urbani razvoj u zemljama jugoistočne Evrope.

Nakon simpozijuma, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa dobrim praksama Grada Beča: rekonstrukcija Glavne željezničke stanice, najveće gradilište u Beču; kao i projekat urbane rekonstrukcije (brownfilled investicije).