Crna Gora dobila status kandidata
17.12.2010

“Odlučili smo da Crnoj Gori damo status kandidata.To pokazuje odlučnost Evropske unije da zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku budućnost”, rekao je predsjednik Savjeta EU Herman van Rompej na konferenciji za novinare posle sastanka.

U zaključcima zasijedanja lideri evropske dvadesetsedmorice su naglasili da podržavaju stavove šefova diplomatija EU od 14.decembra, u kojima je potvrđeno da sve zapadnobalkanske zemlje mogu postati članice Evropske unije čim ispune za to nužne uslove.

Šefovi diplomatija su se tad pozvali na preporuku Evropske komisije da se Crnog Gori da status kandidata za članstvo, s tim da se o datumu početka pregovora o članstvu odluči u novembru 2011. pošto Evropska komisija utvrdi da li su vlasti u Podgorici ispunile ključne uslove jačanja vladavine prava, reforme pravosuđa, kao i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je, na konferenciji za novinare na kraju samita EU, rekao da je odluka vođa evropske 27-orice o davanju statusa kandidata za članstvo Crnoj Gori, na osnovu preporuka Evropske komisije, veoma snažan znak privrženosti Unije evropskoj budućnosti zemalja Zapadnog Balkana.