Pripremljen Model opštinskog programa razvoja kulture
07.10.2024

Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) pripremila je Model opštinskog programa razvoja kulture, kao stručnu pomoć svojim članicama u sprovođenju obaveze donošenja ovakvih programa predviđenih Zakonom o kulturi i Nacionalnim programom razvoja kulture za period 2023-2027. godine.

Ovaj dokument urađen je sa namjerom da se podstakne donošenje opštinskih programa, što za rezultat treba da ima značajnije unapređenje uslova za razvoj kulture, obogaćivanje kulturne ponude i kulturnih dešavanja u lokalnoj zajednici.

Model je pripremljen u skladu sa Metodološkim okvirom razvijanja politika, izrade i praćenja sprovođenja strateških dokumenata koju je utvrdio Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore, čime je postignuta usklađenost strateških dokumenata na nacionalnom i lokalnom nivou.

U dokumentu je predstavljena struktura opštinskog programa razvoja kulture, uz detaljna uputstva za svako poglavlje. U aneksima su priloženi i primjeri upitnika za publiku i konkretnih aktivnosti koje opštinama mogu koristiti prilikom sačinjavanja njihovog programa. U zavisnosti od specifičnosti jedinica lokalne samouprave, Model će se prilagoditi okolnostima, raspoloživim kapacitetitima  za razvoj kulture kao i  i potencijalima za njeno unapređenje.

Ovaj dokument nije obavezujući, ali predstavlja smjernice koje će pomoći lokalnim samoupravama da donesu svoje programe i doprinijeti sistemskom kreiranju i praćenju sprovođenja kulturne politike u opštinama.

Model je izradila Radna grupa koju su činili Milivoje Lakić, poslovni direktor Centra za kulturu Opštine Danilovgrad, Željko Draganić, samostalni savjetnik I za kulturnu baštinu u Prijestonici Cetinje, Dušan Stanović, administrator Omladinskog centra Podgorica, Edin Smailović, rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju, mr Sanja Vojinović, rukovoditeljka Sektora za kulturne programe, izdavaštvo i međunarodnu saradnju u JU Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ u Podgorici i mr Milica Dragićević, samostalna savjetnica I u Ministarstvu kulture i medija, uz stručnu podršku Ivane Nedović, sekretarke Odbora za društvene djelatnosti Zajednice opština. 

Model opštinskog programa razvoja dostupan je ovdje.