Zajednica opština izdvaja 300.000 eura za razvojne projekte lokalnih samouprava
19.07.2024

Zajednica opštine Crne Gore (ZOCG) raspisala je javni poziv u vrijednosti od 300.000 eura za finansiranje razvojnih projekata od interesa za jedinice lokalne samouprave za 2024. godinu. Pozivom, koji je otvoren do 25. decembra ove godine, predviđena je mogućnost finansiranja izrade ili revizije tehničke dokumentacije za izgradnju, odnosno rekonstrukciju lokalne infrastrukture, i to studija izvodljivosti, idejnih rješenja, idejnih projekata, glavnih projekata, revidovanih glavnih projekata, projekata izvedenih objekata i druge tehničke dokumentacije.

Pravo učešća u postupku raspodjele po javnom pozivu  imaju  jedinice lokalne samouprave koje su korisnice Egalizacionog fonda, i to Andrijevica, Bar, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Danilovgrad, Žabljak, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Tuzi, Ulcinj i Šavnik.

Predmet finansiranja je planirana ili ugovorena tehnička dokumentacija, a iznos odobrenih sredstava po jednoj  opštini može da bude maksimalno 16.666,67 eura. Svaka jedinica lokalne samouprave može konkurisati sa više razvojnih projekata. 

Ovim se nastavlja dobra praksa započeta prošle godine, tokom koje je odobreno ukupno 430.558,67 eura za 22 jedinice lokalne samouprave koje su aplicirale sa ukupno 56 projekata.

Pravilnikom o uslovima, načinu i postupku raspodjele sredstava za realizaciju razvojnih projekata od interesa za jedinicie lokalne samouprave možete naći na sledećim linkovima, koji je usvojen na poslednjoj sjednici Upravnog odbora ZOCG 10. juna ove godine, predviđeno je da se dio prihoda Zajednice utvrđenih Finansijskim planom, koji prelazi iznos potreban za pokriće njenih redovnih troškova, usmjerava za razvojne projekte opština koje su korisnice Egalizacionog fonda. 

 

Kategorija: