Granski kolektivni ugovor za stambeno-komunalnu djelatnost više se ne može primjenjivati u opštinskim preduzećima
28.10.2024

Nakon što je Ustavni sud 8. oktobra usvojio inicijativu Zajednice opština Crne Gore (ZOCG) i ukinuo sporne odredbe Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za stambeno-komunalnu djelatnost, ovaj akt se više ne može primjenjivati u opštinskim komunalnim preduzećima.

– Ako su privredna društva neposredno primjenjivala osporeni GKU, od dana objavljivnja odluke Ustavnog suda CG u „Službenom listu CG“ više ga neće primjenjivati, a sledeću zaradu zaposlenima obračunaće prema Opštem kolektivnom ugovoru. Postoji i legitimna mogućnost da se bez odlaganja pristupe zaključivanju kolektivnog ugovora kod poslodavca, gdje su ugovorne strane nadležni organ poslodavca i reprezentativna organizacija sindikata. Tu je i mogućnost zaključivanja granskog kolektivnog ugovora u skladu sa zakonom i to između reprezentativne organizacije sindikata i osnivača, što bi značilo svih 25 opština. U drugom slučaju, ako su neka privredna društva već donijela kolektivni ugovor kod poslodavca na osnovu osporenog GKU, taj kolektivni ugovor je u primjeni sve dok se ne stavi van snage i pristupi uređivanju pitanja zarada na jedan od načina navedenih u prvom slučaju – saopštila je generalna sekretarka ZOCG Mišela Manojlović.

Zajednica opština je, da podsjetimo, krajem 2023. godine podnijela Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Granskog kolektivnog ugovora za stambeno-komunalnu djelatnost, u kojoj je navela da je potpisivanjem GKU Vlada preuzela nadležnost koja joj ne pripada, odnosno uredila materiju u oblasti lokalne samouprave, što je suprotono Ustavu, Zakonu o lokalnoj samoupravi i Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi. Ovim GKU utvrđeni su novi koeficijenti za zarade zaposlenih u privrednim društvima koja pružaju stambeno-komunalne usluge, a čiji je osnivač opština, na osnovu čega su one značajno porasle u kompletnoj komunalnoj privredi, što se negativno odrazilo na održivost privrednih društava.

Kategorija: