Održan prvi radni sastanak u okviru projekta “Opštine za EU – Osnaživanje lokalnih zajednica u procesu EU integracija Crne Gore” (M4EU)
02.10.2024

U Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori 2. oktobra 2024. godine, održan je prvi radni sastanak u okviru projekta “Opštine za EU – Osnaživanje lokalnih zajednica u procesu EU integracija Crne Gore” (M4EU), koji će Delegacija Evropske unije, uz podršku Zajednice opština implementirati u naredne tri godine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Delegacije Evropske unije i predstavnici ključnih korisnika – Zajednice opština Crne Gore, Ministarstva javne uprave i Uprave za ljudske resurse.

Tokom sastanka razmatrani su najbolji modaliteti za implementaciju projekta, kako bi se osigurali maksimalni benefiti za lokalne samouprave, kao krajnje korisnike projekta. Učesnici su naglasili važnost unaprjeđenja kadrovskih kapaciteta lokalnih samouprava, jer upravo jačanje kadra čini osnovni preduslov za dalje efikasnije ispunjavanje uslova za pristupanje Evropskoj uniji, ali i bolje korišćenje sredstava iz dostupnih fondova.

Zajednica opština Crne Gore, kao ključni partner u projektu, izrazila je svoju spremnost da pruži podršku u realizaciji svih aktivnosti. Njena uloga biće od velikog značaja u organizaciji i koordinaciji aktivnosti, ali i u jačanju veza između lokalnih samouprava i drugih relevantnih aktera. Time će se osigurati uspješna implementacija projekta, koji ima za cilj osnaživanje lokalnih zajednica kroz poboljšanje znanja i kapaciteta lokalnih samouprava za EU integracije.

Planirane projektne aktivnosti obuhvataju osnivanje i jačanje EU jedinica u svim Opštinama, organizaciju treninga za lokalne službenike, formiranje pet tematskih mreža za podršku u ispunjavanju uslova iz pregovaračkih poglavlja, i to za: životnu sredinu, digitalnu transformaciju, poljoprivredu, javne usluge i urbani transport, pružanje mentorske podrške za razvoj projekata, komunikacione aktivnosti i drugo.

Očekuje se da će projektne aktivnosti značajno doprinijeti unaprjeđenju institucionalnih kapaciteta Opština, ali i kvalitetnijoj komunikaciji između lokalnog i centralnog nivoa vlasti u Crnoj Gori, posebno u kontekstu evropskih integracija.

Kategorija: