Održana prezentacija Modela opštinskog programa razvoja kulture
25.10.2024

U prostorijama Zajednice opština Crne Gore (ZOCG) održana je prezentacija Modela opštinskog programa razvoja kulture, koji je pripremljen kao stručna pomoć lokalnim samoupravama u sprovođenju obaveze donošenja ovakvih programa predviđenih Zakonom o kulturi i Nacionalnim programom razvoja kulture za period 2023-2027. godine.

Prezentaciji su prisustvovali sekretari sekretarijata nadležnih za kulturu u opštinama i službenici koji će raditi na pripremi opštinskog programa razvoja kulture, a model su predstavile Milica Dragićević, savjetnica za kulturu iz Ministrstva kulture i medija, i Ivana Nedović, sekretarka Odbora za društvene djelatnosti u Zajednci opština. One su detaljno predstavile sardžaj, strukturu pojedninačnih poglavlja  i metodologiju pripreme opštinskog programa. Učesnici su imali priliku da dobiju odgovore na konkretna pitanja vezana za način prikupljnja podatka i analize stanja, uloge ključnih aktera i načina izrade strateškog dokumenta.

Na prezentaciji je zaključeno da je potrebno ojačati kapacitete lokalnih službenika za izradu lokalnih strateških dokumenta, akcionih planova i izvještaja o realizaciji, kroz obuke koje bi mogla organizovati Zajednica opština.

Na predlog sekretarke Odbora za društvene djelatnosti Ivane Nedović dogovoreno je da se oformi viber grupa u kojoj će biti službenici angažovani na pripremi opštinskog programa razvoja kulture, radi razmjene iskustava i odgovora na nedoumice.

Kategorija: