Izmjenama zakona omogućiti veći broj komunalnih policajaca
05.09.2024

Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) uputila je ministru javne uprave Marašu Dukaju urgenciju da razmotri inicijativu za izmjene Zakona o komunalnoj policiji. Ova inicijativa, usvojena jednoglasno od svih 25 gradonačelnika/predsjednika opština koji čine Upravni odbor Zajednice, dostavljena je Ministarstvu javne uprave krajem novembra prošle godine, ali još uvijek nema odgovora na nju.

– S obzirom da prolazi još jedna ljetnja turistička sezona u kojoj komunalni policajci obavljaju svoje obaveze sa hroničnim nedostatkom kadra, što negativno utiče na kvalitet turističkog proizvoda, molimo Vas da uložite napore i razmotrite inicijativu, te da nas obavijestite o preduzetim mjerama i aktivnostima po ovom pitanju – navodi se u urgenciji generalne sekretarke Zajednice opština Mišele Manojlović.

Inicijativa za izmjenu Zakona o komunalnoj policiji motivisana je dugogodišnjim problemom nedovoljnog broja operativaca neophodnih za uspostavljanje i održavanje komunalnog reda, posebno u primorskim opštinama, što utiče na kvalitet turističkog proizvoda. Inicijativom se traži brisanje člana Zakona kojim je utvrđen broj komunalnih policajaca u odnosu na broj stanovnika, na način što se predviđa najmanji tri policajca i još po jedan na svakih 5000 stanovnika. Zajednica opština upozorava da je ovo jedinstven slučaj u crnogorskom pravnom sistemu da se ovako utvrđuje broj operativaca, kao i da se na ovaj način narušava ustavni princip jednakosti svih pred zakonom i jednakosti zakona za sve, imajući u vidu da se u opštinama koje su turistički orjentisane višestruko povećava broj subjekata nadzora u odnosu na druge opštine sa istim brojem stanovnika. Tako imamo primjer Budve sa 20.000 stanovnika i tri miliona noćenja tokom prošlogodišnje turističke sezone, gdje po važećem zakonu svega šest komunalnih policajaca može da bude angažovano na održavanju reda. Komunalni policajci rade u tri smjene, sedam dana u nedelji, ali s tako malim brojem izvršilaca nemoguće je obezbjediti komunalni red.

Predstavnici opština traže i da se zbog nedostatka kadrova koji ispunjavaju poseban uslov za zasnivanje radnog odnose u pogledu položenog stručnog ispita, omogući da to više ne bude uslov, već da se licima koja se angažuju na ovim poslovima omogući polaganje ispita u roku od jedne godine. Ovlašćenja za korišćenje fizičke sile, sredstava prinude i za lišavanje slobode, prema rješenju koje se predlaže, imali bi samo oni zaposleni koji imaju položen stručni ispit.

Urgencija je dostavljena i ministru turizma Simonidi Kordić.

Kategorija: