Eko-fond sa milion i po eura subvencionisao 21 opštinu za nabavku komunalne opreme
01.08.2024

Predstavnici 21 crnogorske opštine ili njihovih komunalnih preduzeća na današnjoj svečanosti u Podgorici dobili su od Eko-fonda subvencije u ukupnom iznosu od 1.546.851,55 eura za nabavku komunalne opreme čija je ukupna vrijednost blizu tri miliona eura.

Riječ je o sredstvima raspodijeljenim na osnovu javnog konkursa koji je Eko-fond raspisao u aprilu ove godine za subvencionisanje kupovine pokretne i nepokretne komunalne opreme.

Predstavnike opština i komunalnih preduzeća pozdravio je minister ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjan Ćulafić, koji je pohvalio ovu aktivnost Eko-fonda kao konkretnu i značajnu podršku opštinama.

Odluke o dodijeljenim sredstvima uručio je izvršni direktor Eko-fonda Draško Boljević, koji je izrazio zadovoljstvo partnerskom i prijateljskom saradnjom sa opštinama, ističući da je realizacija subvencija za kupovinu komunalne opreme jedna kontinuirana aktuivnost za koju su svi podjednako zaslužni.

Pravo na dodjelu sredstava za nabavku nepokretne komunalne opreme, u iznosu od 836.189,08 eura, i subvencijom Eko-fonda u iznosu od 568.349,95 eura ostvarila su komunalna preduzeća Danilovgrada, Berana, Bara, Ulcinja, Herceg Novog, Kotora, Zete, Pljevalja, Plava i podgoričko preduzeće „Deponija”. Predviđena nabavka obuhvata više od 1000 kontejnera, 30 polupodzemnih kontejnera, pres kontejner, dva rolo kontejnera, četiri skip kontejnera, dvije pres balirke, reciklomat, stakleno zvono za skladištenje staklenog otpada i oko 3000 kanti.

Pokretnu komunalnu opremu, čija je vrijednost nabavke procijenjena na 2.119.293,60 eura, sa subvencijom Eko-fonda u vrijednosti od 978.501,60 eura, dobili su opštine Kolašin, Gusinje, Šavnik, Cetinje, Tuzi, Plav, Mojkovac, Nikšić, kao i komunalna preduzeća iz Danilovgrada, Berana, Ulcinja, Kotora, Rožaja, Petnjice, Zete, Pljevalja, „Vodovod i kanalizacija” iz Herceg Novog i „Zelenilo” iz Podgorice. Nabavka obuhvata šest vozila za odvoz otpada, četiri multifunkcionalne kombinovane mašine, teretno vozilo za transport otpada, električno vozilo za transport otpada, dva rovokopača, grajfer, dva vozila za pranje ulica i četke za čišćenje puteva.

Kategorija: