Opštine do sada povukle 124 miliona eura iz EU fondova
05.07.2024

Crnogorske opštine su do sada iz evropskih fondova povukle 124 miliona eura kroz implementaciju 167 projekata, od kojih je najveći broj projekata bio kroz regionalnu saradnju sa našim susjedima, saopštila je generalna sekretarka Zajednice opština Crne Gore Mišela Manojlović na konferenciji „Berlinski proces i regionalna saradnja: izazovi, mogućnosti i preporuke za Crnu Goru“ održanoj Podgorici, u organizaciji Panevropske unije Crne Gore.

– Zajednica opština se kroz razne inicijative trudila da se povećaju apsorpcioni kapaciteti naših opština, pri čemu je pružala i direktnu podršku opštinama u pripremi projekata, što je rezultiralo zajedničkom pripremom 26  projekata, uglavnom infrastrukturnih, i povlačenje sredstava u iznosu od blizu 12 miliona eura. Kroz našu inicijativu uspjeli smo da izdejstvujemo zakonsko rješenje koje opštinama obezbjeđuje  sredstva  za predfinansiranje donatorskih projekata iz budžeta Crne Gore, takozvani rivolving fond, čime smo otklonili ozbiljnu prepreku za povlačenje raspoloživih EU sredstava. Opštine su do sada iz Rivolving fonda povukle skoro četiri  miliona eura i vratile sredstva u iznosu od oko dva miliona eura – saopštila je Manojlović.

Trenutno je Zajednica angažovana oko realizacije ideje da se formira fond za izradu tehničke dokumentacije, s obzirom na to da kako na nivou države tako i na nivou lokalnih samouprava, imamo nedostatak zrelih infrastrukturnih projekata što za posledicu može imati manje povlačenje EU sredstava u novoj finansijskoj perspektivi.

– I tu smo dali direktni doprinos ovoj inicijativi na način što smo prošle godine opredijelili skoro 500.000 eura koje su dodijeljene kroz dva javna poziva za izradu tehničke dokumentacije u 21 opštini – navela je Manojlović.

Ona je učesnike konferencije upoznala sa različitim aktivnostima koje Zajednica opština Crne Gore već godinama preduzima u cilju promocije evropskih standarda i vrijednosti na lokalnom nivou, kao i promocije regionalne saradnje između lokalnih vlasti, gradeći i uspostavlјajući mehanizme koji imaju za cilј ne samo razmjenu informacija, već i podizanje kapaciteta lokalnih samouprava kroz projekte, obuke i razmjenu iskustava. Zajednica opština je, prema njenim riječima, postala prepoznata kao svojevrsni resursni centar, koji umnogome olakšava komunikaciju ne samo među samim lokalnim samoupravama, već i sa drugim akterima – institucijama na nacionalnom nivou, evropskim i međunarodnim institucijama, sa kojima sarađuju predstavnici naših lokalnih samouprava.

– Zajednica opština Crne Gore aktivno učestvuje u jačanju regionalne saradnje kroz različite inicijative i regionalne projekte, kao što su Regionalna mreža za jačanje kapaciteta u oblasti voda, EU energetska tranzicija: Sporazum gradonačelnika na Zapadnom Balkanu i Turskoj, Mreža gradova Jugoistočne Evrope za jačanje kapaciteta za privlačenje EU fondova i slično Takođe, organizujemo regionalne forume i konferencije koji okupljaju predstavnike lokalnih vlasti kako bismo razmijenili ideje i zajednički radili na rješavanju izazova – istakla je generalna sekretarka zajednice opština Crne Gore.

Na konferenciju „Berlinski proces i regionalna saradnja: izazovi, mogućnosti i preporuke za Crnu Goru“ govorili su ministar vanjskih poslova Filip Ivanović,  prof. dr predsjednica Crnogorske panevropske unije Gordana Đurović, ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten, ambasadorka u Kraljevine Norveške u Crnoj Gori na nerezidentnoj osnovi Kristin Melsom i drugi.

Kategorija: