Okrugli sto u Petnjici: Razvoj Sjevera značajan za ukupni prosperitet Crne Gore
26.06.2024

Zajedničkim i posvećenim radom sa nivoa lokalnih samouprava i države može se mnogo postići u razvoju brojnih potencijala Sjevera, što bi značajno doprinijelo ukupnom prosperitetu Crne Gore, jedan je od zaključaka okruglog stola „Izazovi i perapektive regionalnog razvoja u Crnoj Gori: Kako do održivog i uravnoteženog razvoja“, koji je danas održan u Opštini Petnjica.

U uvodnom dijelu događaja govorili su domaćini – predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović i predsjednik SO Petnjica Mehmed Adrović, predsjednica Skupštine Glavnog grada i predsjednica Skupštine Zajednice opština Crne Gore dr Jelena Borovinić Bojović, koja je i inicijator ovog događaja, kao i generalna sekretarka Zajednice opština Crne Gore (ZOCG) Mišela Manojlović.

Ističući značaj saradnje sa Zajednicom opština Crne Gore, predsjednik Opštine Petnjica poručio je da u ovoj lokalnoj samoupravi čine sve da se pokrene situacija nabolje kada je u pitanju razvoj Sjevera.

– Petnjica je mlada opština, ali smo postigli rezultate na koje smo ponosni u oblasti infrastrukture, poljoprivrede i turizma – rekao je Agović.

On je istakao važnost izgradnje saobraćajne infrasatrukture, posebno putnih pravaca prema Rožajama i Tutinu, pozivajući Vladu Crne Gore i Evropsku uniju da finansijski podrže ove projekte. Agović je apelovao i da se što prije uspostavi granični prelaz sa Srbijom na teritoriji Opštine Petnjica.  

Borovinić Bojović je izrazila uvjerenje da je integrisani i sveobuhvatni pristup ovom izazovu, koji podrazumijeva sinergijski rad svih nivoa uprave u okviru njihovih nadležnosti, jedini pravi put koji će dovesti do cilja.

– Ono što je uslov svih uslova su svakako bolje saobraćajne veze. O tome koliko su one važne, najbolje svjedoči to koliko je samo jedan tunel koji je nedavno pušten u probni rad  učinio za bolju dostupnost ovog kraja kako njegovim stanovnicima, tako i ljudima koji se bave biznisom i turistima. Znam neke moje sugrađane koji nikada prije nisu posjetili ovaj kraj, a od kada je omogućen saobraćaj tunelom već dva puta su boravili ovdje. Mislim da to mnogo govori – poručila je ona.

Borovinić Bojović je ocijenila da nam je potrebna politika diverziteta i decentralizacije, uključujući i decentralizaciju investiranja, korišćenja lokalnih ljudskih i prirodnih resursa, kao i promovisanje ekonomske raznovrsnosti.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović je istakao da su ljudi sa područja Sjevera veoma uspješni u svim djelovima svijeta gdje žive i rade, dodajući da bi zato trebalo i u našoj državi uspostaviti sistem koji će im omogućiti da svoje potencijale ostvaruju kod kuće.

– Treba nam ozbiljna strategija za razvoj Sjevera na četiri ili osam godina. Ne možemo očekivati da nam neko iz Brisela rješava problem ako to ne radi naš ministar ili gradonačelnik – rekao je Smolović.

Ambasador Hrvatske Veselko Grubišić imao je prezentaciju o regionalnom razvoju u njegovoj državi, naglašavajući izuzetnu važnost saradnje lokalnih i centralnih vlasti.

Generalna sekretarka Zajednice opština Mišela Manojlović govorila je o turizmu kao pokretaču regionalnog razvoja u Crnoj Gori.  Ona je istakla da krajevi kao što je Petnjica poslednjih godina postaju veoma atraktivna za visokoplatežne turiste iz Evrope i svijeta koji su u potrazi za  čistim vazduhom, netaknutom prirodom, tradicionalnim načinom života, organskom hranom i prirodnim metodama prevencije bolesti i liječenja. Gotovo svaka opština u Crnoj Gori, kako je navela, ima sjajne uslove za razvoj zdravstvenog turizma, bilo da je to čist vazduh, netaknuta priroda, tradicionalni način života, organska hrana ili prirodne metode prevencije bolesti i liječenja.

– Ovo je  dobra polazna osnova za povezivanje zdravstvenog sa svim drugim vidovima turizma, organskom poljoprivrednom proizvodnjom, zdravim stilovima života i zaštitom životne sredine. Takva integracija sadrži u sebi potencijal za brendiranje kompletne Crne Gore na svjetskoj mapi kao BIO-EKO destinacije – rekla je Manojlović.

Ona je istakla da je ZOCG obrazovala radnu grupu koja će sačiniti projektni zadatak  potreban za izradu studije izvodljivosti o mogućnosti priširenja turističke ponude u crnogorskim opštinama uslugama iz oblasti alternativnih i tradicionalnih metoda liječenja, organske i neorganske  poljoprivrednne proizvodnje i prerade, proizvodnje i preradeljekovitog  i aromatičnog bilja, kao i aktivnostima vezanim za zdrave stilove života i zaštitu životne sredine.

Na okruglom stolu govorili su i predstavnik Ambasade Slovenije Borut Valenčić, predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ranko Bogavac, predstavnica Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja Sjevera Olivera Blagojević, Adis Ličina iz Opštine Petnjica i Miljan Šestović, predstavnik Privredne komore Crne Gore.

Kategorija: