Opština Nikšić zeleni šampion Zapadnog Balkana
19.04.2024

Opština Nikšić osvojila je titulu „Zeleni šampion Zapadnog Balkana” u kategoriji dekarbonizacija za projekat Solarni park i energetsku održivost zgrada na takmičenju koje je organizovao NALAS. Nagrada je uručena na današnjem Forumu lokalnih samouprava sa temom „Zelena agenda za Zapadni Balkan”, koji je održan u okviru generalne skupštine NALAS-a.

Gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević rekao je da je ovo veoma značajna nagrada za grad, zahvaljujući se partnerima sa kojima su realizovali projekat.

– Nikšić je lider u Crnoj Gori što se tiče zelene tranzicije. U Nikšiću se nalazi centrala državne energetske kompanije, kaoi kompanija Solar gradnja koja u kontinuitetu sprovodi projekte ugradnje solarnih panela na objektima, u kojima Opština Nikšić aktivno učestvuje. Na većini naših objekata su postavljeni solarni paneli. Uradili smo i adaptaciju javne rasvjete, projekat koji se finansira iz uštede električne energije i gdje se ostvaruje smanjenje CO2 gasova. Shvatili smo dobro šta je budućnost kada je ova oblast u pitanju i nastavićemo što više da radimo – rekao je Kovačević.

Pored Nikšića, za zalene šampione Zapadnog Balkana proglašeno je još pet gradova, i to  Sarajevo za projekat urbane bašte i senzorni park, makedonski Kavadarci za 18 senzora za mjerenje uticaja atmosfere i prognoze bolesti u poljoprivredi, kosovska Kamenica za nižu naknadu za građevinsku dozvolu za ekološke objekte i sopstvenu proizvodnju energije, Kruševac za održivi plan urbane mobilnosti i njegovu implementaciju i albanska Korča za aktivnosti zajednice i regionalnu deponiju.

Novoizabrani predsjednik NALAS-a Dušan Raičević ocijenio je da lokalne samouprave igraju važnu ulogu u sprovođenju zelene agende, ali da im je potrebna podrška, budući da ne raspolažu dovoljnim finansijskim sredstvima za njenu implementaciju.

– Moramo ovo promijeniti! U eri zagađenja, naše lokalne samouprave moraju biti osnažene da doprinesu zelenom razvoju i željenoj transformaciji regiona od smrtne kazne do zdrave, prosperitetne budućnosti – rekao je Raičević.

On je naveo da nedavno istraživanje NALAS-a, uključujući 149 lokalnih samouprava sa Zapadnog Balkana, pokazalo je da samo trećina njih ima ekološke strategije. Drugim riječima, to bi moglo značiti da 70% lokalnih samouprava ne pristupa strateški zaštiti životne sredine i samo sprovodi povremene, ad hoc mjere kako bi odgovorile na izazove životne sredine.

– Svjesni da bez spoljne podrške nećemo moći da ostvarimo Zelenu agendu, NALAS unapređuje apsorpcione kapacitete lokalnih samouprava u EU i lobira za njihovu povećanu ulogu u programiranju EU i pristupu finansijama. Ovde bih apelovao na naše partnere iz EU da stvore nove mogućnosti za lokalne samouprave da igraju ulogu u Zelenoj agenda – rekao je Raičević.

Forumu se obratio državni sekretar Ministarstva turizma, ekoligije, održivog razvoja i razvoja Sjevera Nenad Vitomirović, koji je govorio o izradi normativnog okvira za ovu oblast koji će biti usklađen sa zakonodavstvom Evropske unije.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Peter Falten saopštio je da je regionalnim klimatskim partnerstvom, uspostavljenim  između šest zemalja Zapadnog Balkana i Njemačke, ova država predvidjela ukupno oko milijardu i po eura pomoći za realizaciju projekata iz oblasti zelene agende, kao i da Njemačko društvo za tehničku saradnju (GIZ) aktivno pruža aisistenciju lokalnim samoupravama.

– OD 2022 do početka 2024. godine od tih sredstava implementirano je 670 miliona eura, što čini oko 40 odsto – rekao je ambasador Felten.

On je ocijenio da su mnoge opštine imale uspjeha u implementaciji ovakvih projekata, navodeći kao primjer dobitnike nagrade zeleni šampioni. Prema njegovim riječima, veliki teret imlementacije je na lokalnim samoupravama, zbog čega je veoma važna koordinacija regionalnih organizacija kao što je NALAS.

– Pred nama je dug put uprkos napretku koji je naprvljen. Konflikti i krize u svijetu su poremetili su implementaciju zelene agende. Jasno je da zajedno moramo da pokušamo da uradimo više – poručio je njemački ambasador.

Kategorija: