Predstavnici opština upoznati sa konceptom proširene odgovornosti proizvođača otpada
14.03.2024

Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) zajedno sa Privrednom komorom Crne Gore i Ministarstvom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera organizovalo je radionicu u cilju upoznavanja predstavnika  opština i komunalnih preduzeća sa konceptom uspostavljanja proširene odgovornosti proizvođača otpada (EPR), koja će biti uvedena kroz novi Zakon o upravljanju otpadom. 

Predlog ovog zakona je u skupštinskoj procedure, a njime se predviđa da uvoznicima i distributerima plastične ambalaže, guma i drugih vrsta posebnih otpada bude date rok od dvije godine da organizuju i/ili finansiraju sakupljanje ovih vrsta otpada, što će značajno olakšati rad komunalnih preduzeća. Prema zakonskom rješenju uvoznici i distributeri će biti u obavezi da uz određenu naknadu preuzimaju ove vrste otpada od komunalnih preduzeća ili da plaćaju visoke naknade Eko-fondu, koji će ta sredstva namjenski ulagati.  

Ispred Zajednice opština Crne Gore u ovoj radionici je učestvovala Sanja Živković, sekretarka Odbor za komunalne djelatnosti i životnu sredinu. Učesnici su kroz diskusiju stekli adekvatno znanje i razumijevanje EPR sistema, koje im omogućava da svoje napore usklađuju s globalnim inicijativama usmjerenim na promociju odgovornih praksi upravljanja otpadom.  

Radionica je održana u okviru realizacije regionalnog programa „Integrisano upravljanje otpadom i prevencija morskog otpada na Zapadnom Balkanu”, koji sprovodi GIZ.

Kategorija: