Predložite grad za nagradu Zeleni šampioni Zapadnog Balkana
24.03.2024

Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) poziva sve zainteresovane institucije i pojedince iz Crne Gore da kandiduju crnogorske gradove koje imaju uspjeha u realizaciji zelene agende za dobijanje prestižne nagrade Zeleni šampioni Zapadnog Balkana za 2023. godinu.

Organizatori ovog takmičenja su Mreža asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS) i Savjet za regionalnu saradnju (RCC), a poziv za dostavljanje nominacija otvoren je do 31. marta ove godine. Da bi grad/opština ispunio uslove da bude nominovan potrebno je da je tokom 2023. godine sproveo izuzetnu praksu u nekoj od sledećih šest kategorija:

– Dekarbonizacija: Održivo urbano planiranje i infrastruktura, smanjenje otiska ugljenika, integracija obnovljive energije i inicijative za energetsku efikasnost

– Promovisanje ekološki prihvatljivog transporta i rješenja za mobilnost

– Podsticanje angažovanja zajednice i podizanje ekološke svijesti o cirkularnoj ekonomiji

– Inovacija i kreativnost u suočavanju sa izazovima životne sredine – smanjenje zagađenja

– Promovisanje prakse održive poljoprivrede

– Posvećenost očuvanju i zaštiti životne sredine

Prijavljivanja grada/opštine za nagradu može se obaviti na linku: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeutEPSb3f0HSQ6TX5LB-xS-TItXWQRrG6Vxq7hTa-cnKuRRA/viewform?pli=1

Dodjeljivanjem ovog priznanja NALAS i RCC žele da odaju priznanje gradovima/opštinama koje pokazuju izuzetnu posvećenost i inovativne pristupe za održivost životne sredine, urbano zelenilo, zeleni razoj i ekološkim inicijativama.

Organizatori takmičenja izabraće šest zelenih gradova/opština, po jedan iz svih zemalja Zapadnog Balkana.

Priznanja će izabranim dobitnicima biti uručena tokom Drugog Foruma lokalnih samouprava 19. aprila ove godine u Baru.  

Kategorija: