Ministar Odović najavio široke konsultacije o izmjenama Zakona o planiranju objekata
09.02.2024

Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) pozdravlja stavove koje je na poslednjoj sjednici Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore, posvećenoj razmatranju statusa pripreme Prostornog plana Crne Gore, saopštio ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović, a koji su na fonu predloga i zahtjeva ZOCG u oblasti planiranja prostora.

Ministar je istakao da će Zakon o prostornom planiranju pretrpjeti određene izmjene o kojima će napraviti široke konsultacije i poručio da nije za apsolutnu i strogu centralizaciju u oblasti planiranja prostora, „jer to ne samo da je protivno civilizacijskom napretku i razvoju cjelokupnog društva, već se protivi samim stavovima i poveljama Evropske unije kao zajednice naroda u koju želimo da uđemo”. Prema njegovim riječima, mora se naći mjera između zakonskog rješenja koje je važilo do 2017. godine, a koje je omogućilo urbanistički haos u pojedinim djelovima Crne Gore, i sadašnjeg rješenja koje ne zadovoljava razvojne potrebe.   

Kada je u pitanju priprema Zakona o legalizaciji objekata, on je najavio da će Ministarstvo u smislu primjedbi koje je Zajednica opština dostavila, preći u potpunosti na hrvatski model gdje će sve one objekte koji nisu na putu infrastrukturi i koji nisu opasni po područje oko sebe nastojati da legalizuje. To se, kako je naveo, posebno odnosi na objekte za porodično stanovanje za koje će se obezbijediti niža cijena legalizacije, odnosno za koje će se naplatiti samo administrativni troškovi. 

Veoma je važna i najava ministra da će biti produženo važenje uredbe kojom su lokalnim samoupravama povjereni poslovi izdavanja urbanističko-tehničkih (UT) uslova za objekte do 3000 metara kvadratnih, uz izražen stav da ovo pitanje treba riješiti na nivou zakona jer će to obezbijediti veću pravnu sigurnost.

Generalna sekretarka ZOCG Mišela Manojlović, učestvujući u radu skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, ponovila je zahtjev svih opština da im se vrati nadležnost za planiranje prostora koja im je oduzeta 2017. godine, navodeći da je u proteklih osam godina donijeto svega 30-ak planova u odnosu na 150 zahtjeva opština za izradu nove ili za izmjene i dopune postojeće urbanističko-planske dokumentacije. Ističući da bez planske dokumentacije nema razvoja, ona poručila da dio opština ima sve potrebne kapacitete za njenu izradu, dok bi kod onih koje nemaju odgovarajućih kapaciteta problem bio prevaziđen uspostavljenjem zajedničkih agencija međuopštinske saradnje.  

Sjednici Odbora prisustvovali su i Miljan Barović, sekretar Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada Podgorica i predsjednik Odbora za prostorno planiranje Zajednice opština, Marko Lalević,  menadžer Opštine Berane i član Odbora za prostorno planiranje Zajednice opština, kao i Jelena Lazić, glavna gradska arhitektica Opštine Budva, koji su ukazali na posledice pogrešne politike države u ovoj oblasti u proteklih sedam godina, o kojoj mnogo govori i činjenica da je prije 2017. godine samo u Glavnom gradu usvajano prosječno 14 DUP-ova godišnje, dok je posle 2017. godine država u prosjeku donosila četiri plana godišnje, čime je potpuno zaustavila  razvoj opština i onemogućila brojne investicije u lokalnu infrastrukturu.

Kategorija: