Dogovorene aktivnosti u cilju sprečavanja rasta cijena vodnih usluga
12.02.2024

Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) i Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti dogovorile su aktivnosti u cilju sprečavanja povećanja cijena vodnih usluga (vodovod i kanalizacija) do kojeg može doći usljed uticaja izmjena Granskog kolektivnog ugovora za stambeno-komunalnu djelatnost.

Na sastanku koji je inicirala Regulatorna agencija, Mišela Manojlović, generalna sekretarka ZOCG, i Miroslav Vukčević, član Savjeta Agencije, saglasili su se da je potrebno održati sastanak sa predsjednicima opština i resornim ministrom na kojem bi se razmotrile mogućnosti dotiranja vodovodnih i kanalizacionih preduzeća, kako bi se izbjeglo povećanje cijena usluga.

Izmjenama Granskog kolektivnog ugovora povećani su koeficijenti složenosti poslova što za posledicu može dovesti do povećanja cijena vodnih usluga u prosjeku oko 30 odsto, dok bi u nekim opštinama cijene mogle rasti i do nekoliko puta. Praksa je da Regulatorna agencija, na osnovu iskustva iz prethodne godine, vrši izmjene Metodologije za utvrđivanje cijena najkasnije do 1. aprila tekuće godine, kako bi se primjenjivale u narednoj godini.

Manojlović je upoznala predstavnike Regulatorne agencije da je Zajednica opština podnijela Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu zakonitosti ovog Granskog kolektivnog ugovora, te da će ona biti razmatrana kao prioritetna. Generalna sekretarka je saopštila da Zajednica planira da formira radnu grupu za analizu Metodologije za utvrđivanje cijena i predložila  Regulatorna agencija imenuje svog predstavnika.

Podsjetivši da Zajednica opština ima stalno otvoreni poziv za predavače na obuke koje pruža opštinama i njenim preduzećima, Manojlović je predložila da se predstavnici Regulatorne agencije prijave na poziv kako bi se organizovala obuka za primjenu Metodologije za utvrđivanje cijena.

Kategorija: