Jelena Borovinić Bojović predsjednica Skupštine Zajednice opština
25.01.2024

Za predsjednicu Skupštine Zajednice opština Crne Gore jednoglasno je izabrana dr Jelena Borovinić Bojović, predsjednica Skupštine Glavnog grada.

Zahvaljujući na ukazanom povjerenju, dr Borovinić Bojović naglasila je potrebu jačanja demokratskog ambijenta i vladavine prava, te zaštite interesa jedinica lokalne samouprava, a time i svih građanki i građana Crne Gore.

Za potpredsjednike Skupštine Zajednice izabrani su Milun Rmuš, predsjednik Skupštine opštine Berane  i Miljan Marković, predsjednik Skupštine opštine Tivat.

Za predsjednika Nadzornog odbora Zajednice izabran je Aleksandar Grgurović, predsjednik Opštine Danilovgrad, a za članove Marko Janketić, predsjednik Skupštine opštine Mojkovac i Adrian Mavrić, predsjednik Skupštine opštine Ulcinj.

Sjednici Skupštine prethodila je 42. sjednica Upravnog odbora Zajednice na kojoj su usvojeni Program rada, Finansijski plan i Plan javnih nabavki za 2024. godinu. Predstavljajući ove dokumente, generalna sekretarka Zajednice Mišela Manojlović je istakla da će fokus Zajednice i u ovoj godini biti unapređenje zakonskog okvira; unapređenje saradnje sa ministarstvima, Vladom i Skupštinom; jačanje finansijske i funkcionalne nezavisnost opština u cilju ravnomjernijeg regionalnog razvoja i uspostavljanja koncepta upravljačke odgovornosti; stvaranje  normativnih i drugih preduslova za decentralizaciju u svim upravnim oblastima i kvalitetnije otvarivanje funkcija JLS; jačanje podrške JLS u procesu pristupanja EU, povlačenja bespovratnih sredstava iz EU i drugih fondova i međunarodne saradnje; te razvoju i jačanju ljudskih resursa JLS kroz permanentne obuke koje organizuje i pruža Zajednica opština i Uprava za ljudske resurse, kao i unapređenje kapaciteta Zajednice radi ostvarivanja postavljenih ciljeva.

Prof. dr Olivera Injac, Gradonačelnica Glavnog grada Podgorica izabrana je za članicu Delegacije Crne Gore u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope, dok je dr Marko Terzić, doktor stomatologije iz Pljevalja, izabran za predstavnika Zajednice u Odboru direktora Kliničkog centra Crne Gore.

Upravni odbor je za člana Odbora za razvoj lokalne samouprave Zajednice opština izabrao Duška Lalatovića, sekretara Sekretarijata za lokalnu samoupravu u Opštini Nikšić, dok je za člana Odbora za evropske integracije i međunarodnu saradnju izabran Bojan Pavićević, potpredsjednik Opštine Danilovgrad. Suzana Crnovršanin, savjetnica za urbanizam u Službi predsjednika opštine Bar izabrana je za člana Odbora za prostorno planiraje Zajednice opština.