Saradnjom do najboljih rješenja za socijalno stanovanje i legalizaciju bespravnih objekata
14.12.2023

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine je u saradnji sa Zajednicom opština, 12. i 13. decembra ove godine, organizovalo dvodnevne radionice na temu socijalnog stanovanja, održavanja stambenih zgrada i legalizacije bespravno izgrađenih objekata. Lokalni i državni službenici su imali priliku da  razmijene dobre prakse, definišu izazove i zajednički nađu rješenja u najboljem interesu građana i lokalne samouprave.

Opština Pljevlja prezentovala je projekat subvencionisanja kamatnih stopa za  kredite kojim se rješava stambeno pitanje mladih bračnih parova i do 100,00 eura po svakoj pojedinačnoj rati. Program se uspješno sprovodi već dvije godine u cilju spečavanja depopulacije u ovoj opštini.

Opština Nikšić je kroz projekte obezbijedila oko 3 miliona eura za izgradnju stambenih zgrada za lica u stanju socijalne potrebe od 2016. godine. U ovom trenutku Nikšić ima 444 stana za te namjene, od kojih je 250 u svojini opštine dok su ostali sa pravom raspolaganja.

U Opštini Plužine ni jedna stambena zgrada nije imala skupštinu stanara ni upravnika od 2016. godine. Da bi podstakla njihovo uspostavljanje, opština je započela program subvencionisanja zamjene fasade i rekonstrukcije krova na  stambenim zgradama u procentu od 60% vrijednosti radova – uz uslov da se ti organi predhodno  oforme. U program do sad je uloženo preko 300 hiljada eura. Organi su osnovani a  opština je zahvaljujući tome uspostavila njihovu evidenciju i dobru saradnju.

Za legalizaciju bespravnih objekta  je u Crnoj Gori do sada predato oko 56 hiljada zahtjeva a obrađeno nešto više od 2.800. Glavni problemi o kojima se govorilo na radionici su: nepostojanje važeće planske dokumentacije, neriješeni imovinsko-pravni odnosi, dugotrajni i složeni postupci u Upravi za katastar  i državnu imovinu i Direkciji za imovinu, nemogućnost identifikacije nelegalnih objekata koji nijesu evidentirani u Upravi za katastar i državnu imovinu, zbog čega se ne može naplatiti naknada za korišćenje prostora.

Kada je u pitanju naknada za urbanu sanaciju, ukazano je da su  za ranjive grupe i objekte osnovnog stanovanja uvažena maksimalna umanjenja iz zakona.

Radionicama su prisustvovali rukovodioci i službenici Direktorata za stanovanje Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, gdje je zajednički zaključeno da su ovakvi događaji prijeko potrebni i da ih treba češće organizovati, naročito zbog mogućih izmjena predloga zakona u ovoj oblasti, o čemu će lokalne samouprave biti blagovremeno obaviještene.

Kategorija: