Generalni sekretar KLRVE Matju Mori u posjeti Crnoj Gori
10.10.2023

Generalni sekretar Kongresa loklanih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope (KLRVE) Matju Mori, boravio je u Crnoj Gori 9-10 oktobra 2023. godine.

Tokom boravka u Kotoru susreo se sa predsjednikom opštine Kotor Vladimirom Jokićem i šefom delegacije Crne Gore u KLRVE Petrom Smolovićem, predsjednikom opštine Bijelo Polje. Članovi delegacije su razgovarali o predstojećoj 45. sjednici KLRVE koja će se održati u Strazburu krajem oktobra, kao i projektima i podršci koje će Kongres pružati lokalnim samoupravama od naredne godine.

Mori se takođe susreo i sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore Dušanom Raičevićem, predsjednikom Upravnog odbora i Mišelom Manojlović, generalnom sekretarkom Zajednice opština. Tom prilikom razgovarano je o stanju lokalne demokratije u Crnoj Gori, kao i nedavnoj posjeti Monitoring misije KLRVE  i pripremi preporuka o primjeni Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori. Predstavnici Zajednice su upoznali Morija sa zakonskim rješenjima u Crnoj Gori koja se u velikoj mjeri ne primjenjuju, a koja propisuju da su centralni organi obavezni da omoguće izjašnjavanje opština i asocijacije opština na nacrte svih zakona i planskih dokumenata kojima se uređuju njihova prava i obaveze. Uz to, propisana je i obaveza ministarstva koje u priprema nacrt određenog zakona da sačini procjenu njegovog fiskalnog uticaja koja je sastavni dio materijala o kome odlučuju poslanici u skupštini. Takođe je propisano da se u fazi pripreme zakona, predlože druge izvore finansiranja opština u slučaju smanjenih primitaka ili izdataka. Izraženo je očekivanje da će se dio preporuka Kongresa osvrnuti i na ova pitanja, obzirom da nepoštovanje ovih zakonskih odredbi znači i neadekvatnu primjenu Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Sastancima je prisustvovao i izvršni direktor Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS) Kelmend Zajazi.