U kapitalnom budžetu treba prepoznati značaj projektne dokumentacije
29.08.2023

Investiranje u projektnu dokumentaciju za krupne razvojne projekte dostupno je samo manjem broju opština, pa je veoma važno  stvoriti pogodnije uslove za njeno finansiranje  iz kapitalnog budžeta države. Ako opština ima idejni i revidovani glavni projekat, povećavaju joj se šanse za povlačenje bespovratnih sredstava iz EU i drugih fondova za za izgradnju velikih infrastrukturnih objekata koje bi, inače, teško mogla  finansirati iz drugih izvora.

Opštine i sada mogu predložiti da se njihova projektna dokumentacija finansira iz kapitalnog budžeta države jer je to jasno propisano  Vladinom odlukom o načinu izrade kapitalnog budžeta i kriterijumima za izbor kapitalnih projekata. Problem je u tome što je revidovani glavni projekat tom odlukom istovremeno propisan i kao kriterijum za vrednovanje predloga kapitalnih projekata  po kome se dodjeljuje  5 bodova  i  1 korektivni.  U suštini to znači da  opština koja je predložila finansiranje revidovanog glavnog projekta, primjenom kriterijuma postojanja i revizije glavnog projekta u startu dobija 6 bodova manje u odnosu na  predloge za izgradnju objekata koji ga već imaju. Tako se u suštini favorizuje izgradnja, dok je projektovanje u drugom planu.  Taj pristup bi trebalo djelimično korigovati radi stvaranja preduslova  za apsorpciju  EU i drugih fondova, a naročito predstojećeg IPARD 3 fonda  koji će biti raspoloživ krajem sledeće godine. On je opštinama posebno značajan jer otvara mogućnost realizacije krupnih infrastrukturnih projekata na seoskom području koji mogu imati pozitivan lančani efekat na razvoj poljoprivrede, ruralnog, zdravstvenog i eko turizma, što je jedan od razvojnih ciljeva svih opština. Zato će Zajednica novoj 44. Vladi  tražiti da prilagodi  politiku izrade kapitalnog budžeta na način koji će finansiranje projektne dokumentacije učiniti mnogo izvjesnijim.

Potrebno je utvrditi određeni procenat izdvajanja iz kapitalnog budžeta koji će biti namjenjen isključivo za finansiranje lokalnih idejnih i glavnih projekata i njihove revizije. Takođe, treba eliminisati kriterijum  postojanja i revizije glavnog projekta kada se vrši njihovo vrednovanje. Osim toga,  veoma je važno dati opštinama rok da dopune ili  isprave  podatke u svojim predlozima da ne bi bili odbijeni iz formalnih razloga, ali i omogućiti prisustvo sjednicama Komisije na kojima se oni vrednuju.

Očekujemo da će nova 44. Vlada usvojiti naše predloge po ovom i drugim pitanjima i tako poslati snažnu poruku podrške lokalnim vlastima, na šta je uostalom obavezuje i Evropska povelja o lokalnoj samoupravi.