Potpisan memorandum o saradnji između Zajednice opština i Eko-fonda
06.07.2023

Generalna sekretarka Zajednice opštine Mišela Manojlović i izvršni direktor Fonda za zaštitu životne sredine (Eko-fond) Draško Boljević potpisali su Memorandum o saradnji. Višemjesečna konstruktivna saradnja  rezultirala je dogovorom o optimalnom uslovima za raspodjelu bespovratnih sredstava opštinama u iznosu od 1,5 miliona eura.

Generalna sekretarka je izrazila uvjerenje da će saradnja Zajednice opština i Eko-fonda omogućiti realizaciju ambicioznih projekata za rješavanje ekoloških problema koji utiču na životnu sredinu i građane Crne Gore i projekata kojima se obezbjeđuje energetska efikasnost. Posebno se zahvalila kolegama iz Eko-fonda na razumijevanju i spremnosti da zajednički utvrde fleksibilnije uslove predstojećih javnih poziva kako bi šansu za dobijanje bespovratnih sredstava dobile i najugroženije opštine, što do sada nije bio slučaj.

U krajnje teškim uslovima u kojima poslednjih godina najveći broj opština ostvaruje svoje funkcije, subvencije koje Eko-fond stavlja na raspolaganje opštinama predstavljaju  značajan podsticaj  i bude nadu da će se ovaj trend nastaviti i ubuduće. U tom smislu, podsjetila je prisutne da je  Zajednica opština od ove godine već pokrenula proces subvencioniranja opština i po prvi put imala priliku da iz sopstvenih sredstava finansijski podrži njihove razvojne projekte u vrijednosti od preko 350 hiljada eura, a podršku najavila i ubuduće.

Direktor Eko-fonda je istakao da Eko-fond teži da kroz pružanje finansijske i tehničke podrške postane jedan od pokretača snažnijeg ekonomskog, privrednog i infrastrukturnog razvoja lokalnih samouprava.

“Ovo je trenutak kada vam predstavljamo usvojeni program rada za ovu godinu i za koje projekte imamo namijenjena sredstva. Jedinice lokalne samouprave treba da iskažu spremnost za rješavanje gorućih pitanja iz oblasti za koje su sredstva opredijeljena i da iskoriste mehanizme koje im Eko-fond pruža”, poručio je Boljević.

Ovom prilikom Eko-fond je predstavio mogućnosti za dobijanje bespovratnih sredstava za projekte u oblastima zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije kroz javne konkurse EKO fonda za 2023. godinu.

Kroz sedam javnih poziva koji će biti raspisani u ovoj godini, lokalne samouprave će imati priliku da kandiduju projekte koji se odnose na nabavku energetski efikasnih vozila; nabavku i ugradnju fotonaponskih sistema na objektima lokalnih samouprava, ugradnja/zamjena kotlova; razmjenu postojeće ulične rasvjete LED svetiljkama, uklanjanje otpada odbačenog u životnu sredinu (tzv. “divlje deponije”); nabavku komunalne opreme i uređaja za upravljanje otpadom i projektovanje, uređenje i održavanje zelenih površina.

Kategorija: