Lokalne uprave okosnica EU integracije
05.05.2023

Potrebno je nastaviti sa naporima na usklađivanju  naše politike i prakse sa standardima Evropske unije, posebno u oblastima životne sredine, transporta, energije i digitalizacije. Ovo zahtjeva značajna ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje i istraživanje, kao i izgradnju kapaciteta naše javne uprave i civilnog društva. Kao predstavnici lokalne samouprave, u potpunosti smo posvećeni procesu evropskih integracija i davanju doprinosa njegovom uspjehu. Verujemo da je uključivanje lokalnih zajednica od suštinskog značaja za demokratski legitimitet i efikasnu primjenu politika i programa EU“, ocjenio je predsjednik opštine Bar Dušan Raičević, koji je ko-predsjedavao 18. sastankom Zajedničkog savjetodavnog odbora između Komiteta regiona EU i Crne Gore (ZSO) koji se održava 4. i 5. maja u Briselu.

Teme 18. sastanka ZSO se bile „Pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji i uticaj na lokalni nivo“ i „Laboratorija za razvoj kapaciteta: Vještine koje su najpotrebnije u Crnoj Gori.“

Predsjednik italijanske regije Veneto i ko-predsjedavajući ZSO-a Roberto Ćambeti  je izrazio nadu da ćemo uskoro dočekati početak ere političke i društvene stabilnosti u Crnoj Gori. „Suštinski dio toga treba da bude široki javni dijalog o svim ključnim pitanjima, kako na lokalnom tako i na državnom nivou  i opšti konsenzus o primjeni evropskih pravila za ubrzanje procesa evropskih integracija Crne Gore. U svemu tome presudnu ulogu imaju lokalni politički lideri koji su najbliži građanima, koji dobro poznaju njih i njihove probleme. Cijenimo kontinuirano konstruktivno angažovanje Crne Gore u daljem razvoju regionalne saradnje i promovisanju dobrosusjedskih odnosa u regionu Zapadnog Balkana.“

O pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji i uticaju na lokalni nivo govorili su Majkl Mileršef jedinice za Srbiju i Crnu Goru, DG NEAR, Anđelka Rogač, zamjenica šefa Misije Crne Gore pri EU Vanja Starovlah, pomoćnica generalne sekretarke Zajednici opština za evropske integracije.

U fokusu sastanka je bila i tema razvoja kapaciteta i vještina koje su trenutno najpotrebnije u Crnoj Gori ali i drugim zemljama Evrope.   U okviru debate istaknuto je da tehnološke, ekološke i demografske promjene menjaju način na koji radimo, učimo, učestvujemo u društvu i živimo svoj svakodnevni život. Takođe je istaknuto da je promjenjljivo životno i radno okruženje prilično izazovno za lokalne uprave koje mu moraju prilagođavati svoje politike, što znači snažno podsticati  programe razvoja vještina na lokalnom nivou nephodne za usklađivanje potreba građana i usluga na lokalnom nivou. U okviru ove teme govorili su dr Marin Strmota, profesor Ekonomskog fakulteta sa Sveučelišta u Zagrebu, Elena Donazan, regionalna ministarka za obrazovanje, obuku, rad i jednake prilike regije Veneto u Italiji i Dušan Bošković iz Centra za stručno obrazovanje.

Sljedeći sastanak ZSO će se održati u Kolašinu u Crnoj Gori, u oktobru 2023. godine.

Na sastanku su učestvovali članovi ZSO iz Crne Gore: Željko Komnenović, predsjednik opštine Tivat, Vladimir Martinović, predsjednik opštine Kolašin, Petar Smolović, predsjednik opštine Bijelo Polje i Radoš Žugić, predsjednik opštine Žabljak, koji su sa kolegama iz EU razmjenili svoja razmišljanja o temama koje su bile predmet diskusije. Takođe, sastanku prisustvuje i generalna sekretarka Zajednica opština Crne Gore Mišela Manojlović.

__________________________________________________________

U procesu pristupanja Evropskoj uniji, u cilju pripreme crnogorskih lokalnih vlasti za obaveze koje ih očekuju u ovom procesu, odlukom Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i EU formiran je Zajednički savjetodavni odbor izmedju Komiteta regiona EU i Crne Gore (ZSO). Glavni cilj osnivanja je promovisanje dijaloga i saradnje između regionalnih i lokalnih vlasti EU i lokalnih vlasti Crne Gore. Ovakvim vidom saradnje crnogorske lokalne vlasti se pripremaju za budući rad u okviru EU nakon prijema u članstvo.  Zajednički savjetodavni odbor čine 8 članova Komiteta regiona EU i 8 predsjednika opština/gradonačelnika iz Crne Gore.

 

Kategorija: