Kako uspostaviti uspješne LAG-ove u Crnoj Gori?
12.05.2023

„Zajednica opština je, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pripremila izmjene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, u cilju stvaranja pravnog okvira koji će omogućiti osnivanje lokalnih akcionih grupa u Crnoj Gori“ – kazala je generalna sekretarka Zajednice opština,  Mišela Manojlović, na otvaranju konferencije „LEADER program EU i uspostavljanje lokalnih akcionih grupa – LAG“ i dodala da je stvaranje LAG-ova dugoročan proces, te je, u tom smislu, prenos znanja i iskustava iz zemalja članica EU dragocjeno za Crnu Goru.

Rikardo Seri, zamjenik šefa Delegacije EU u Crnoj Gori, pozdravljajući prisutne, rekao je da će mjera IPARD LEADER pomoći stvaranju, finansiranju i konsolidaciji lokalnih akcionih grupa koje će pomoći crnogorskim opštinama da preokrenu trendove depopulacije i pretvore svoja ruralna područja u bolje mjesto za život. „EU će podržati sprovođenje mjere LEADER kroz IPARD program EU za poljoprivredu i ruralni razvoj. Crna Gora trenutno sprovodi neophodne pripreme, a siguran sam da će IPARD obaviti neophodan posao kako bi uskoro započela realizacija mjere“, istakao je Seri i dodao da opštine treba da igraju proaktivnu ulogu u aktiviranju lokalnih zajednica da se udruže i identifikuju svoj lokalni razvojni potencijal.

Prisutne su takođe pozdravili i Andrijana Rakočević, Generalna direktorica za ruralni razvoj i šefica IPARD Upravljačkog tijela u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Irena Bošković, načelnica Direkcije za inter-regionalne programe i makro-regionalnu saradnju.

Dvodnevnu konferenciju u Podgorici 11. i 12. maja organizovala je Zajednica opština, uz podršku EU TAIEX instrumenta, za predstavnike crnogorskih opština. Učesnici imaju priliku da čuju zanimljiva iskustva iz susjednih država, članica EU – Hrvatske i Slovenije koje će na taj način pružiti podršku uspostavljanju lokalnih akcionih grupa (LAG) u okviru Mjere 5 IPARD III programa za Crnu Goru.

Konferencija je prilika da se, kroz razmjenu iskustava i ideja, nađu najbolja rješenja koja će pomoći crnogorskim zajednicama da harmonizuju svoj dalji razvoj sa EU standardima, ali i omoguće bolju perspektivu razvoja kvaliteta života svojim građanima.

Učesnici će na konferenciji čuti koji su to osnovni koraci u uspostavljanju LAG-ova, na koji način je uključena lokalna zajednica u razvoj ruralnih područja, primjere uspješnih LAG-ova i projekata i sl. O tome govore Ivan Ciprijan iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, Alina Cunk Perklić, Ministarstvo poljoprivrede, šumartsva i hrane Slovenije, Ivan Čupić, menadžer FLAG LOSTURA iz Hrvatske i Goran Jelinić, Predsjednik opštine Brodski stupnik, LAG POSAVINA iz Hrvatska.

Podsjećamo, ovo je treća radionica koju Zajednica opština organizuje uz podršku TAIEX instrumenta EU u nepunih 8 mjeseci, što govori u prilog tome koliko je ovaj instrument značajan za razmjenu i sticanje znanja u oblastima od interesa za crnogorske lokalne samouprave. Pored radionica, uz podršku TAIEX-a, Zajednica opština trenutno priprema i dvije studijske posjete za opštine na temu e-uprave, kao i posjetu eksperata TAIEX-a našim opštinama takođe na temu e-uprave.

Kategorija: