ZAJEDNICA U RADNOJ POSJETI OPŠTINI HERCEG NOVI
29.03.2023

Prilikom radne posjete Opštini Herceg Novi, generalna sekretarka Zajednice opština Crne Gore Mišela Manojlović upoznala je predsjednika Opštine Herceg Novi, Stevana Katića i njegove saradnike sa aktuelnim inicijativama za prilagođavanje zakona kojima se uređuje finansiranje opština, kao i drugih propisa od uticaja na ostvarivanje njihovih nadležnosti. Najavila je predstojeće obuke u organizaciji Zajednice koje će biti prilagođene lokalnim potrebama, kao i druge instrumente jačanja kadrovskih kapaciteta opština.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić istakao je zadovoljstvo posjetom delegacije Zajednice, ukazao na hronične izazove sa kojima se susreće opštinska administracija te potrebu jačanja uloge Zajednice u odnosima sa Vladom i Skupštinom Crne Gore.

Tokom razgovora predstavljene su mogućnosti i šanse za bespovratno finansiranje opštinskih razvojnih projekata iz državnih i EU fondova, kao i podrška koju u toj oblasti Zajednica pruža svojim članicama. Istaknuta je važnost zrelosti kandidovanih investicionih projekata, ali i predstavljena mogućnost finansiranja izrade tehničke dokumentacije od strane Zajednice, shodno odlukama Upravnog odbora asocijacije.

Sagledana je i problematika raspolaganja opštinskom imovinom sa aspekta zakonskih ograničenja, te potreba izmjena Zakona o državnoj imovini i decentralizaciji planiranja prostora. Takođe su razmatrani izazovi u vezi sa Granskim kolektivnim ugovorom u oblasti uprave i pravosuđa.

Na kraju, zajednički je konstatovana potreba tijesne saradnje Zajednice i Opštine Herceg Novi u kreiranju posticajnog ambijenta za njen ubrzani razvoj.

Pored predsjednika Opštine, Stevana Katića, sastanku su prisustvovali:  glavni administrator, Nenad Đorđević,v.d. direktor Uprave lokalnih javnih prihoda, Milovan Baždar i rukovoditeljka Službe za izradu i praćenje usaglašenosti propisa, Nataša Musić Potkonjak. Zajednicu su, osim generalne sekretarke, predstavljali i pomoćnica generalne sekretarke za EU integracije i međunarodnu saradnju,Vanja Starovlah i sekretar Odbora za EU integracije i međunarodnu saradnju,Darko Mrvaljević.

Kategorija: