Dušan Raičević – prvi potpredsjednik NALAS-a
15.03.2023

Predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore Dušan Raičević je izabran za prvog potpredsjednika Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS). Novoizabrani predsjednik NALAS-a je Mehmet Ergün Turan, gradonačelnik Fatiha u Istanbulu, drugi potpredsjednik je Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke, dok će treći potpredsjednik biti Emil Draghici iz Rumunije.

Generalna skupština NALAS-a na kojoj je izabrano novo rukovodstvo, održana je u Istanbulu 15. marta 2023. godine. Skupština je okupila oko 40 gradonačelnika iz regiona, a u fokusu su bili godišnji izvještaj i program rada, finansijski plan za 2023. godinu, kao i diskusija na temu „Otpornost gradova i odgovor na krizne situacije. Solidarnost, prevencija i politike vezane za prirodne katastrofe/zemljotrese.“

Pored Generalne skupštine NALAS-a, održan je i okrugli sto na temu „Jačanje uloge lokalnih vlasti u planiranju aktivnosti na planu energije i klime“, u saradnji sa GIZ-ORF programom i Centralnom agencijom za upravljanje projektima (CPMA). Takođe je održana i sesija „Regionalna mreža za razvoj kapaciteta u oblasti vodosnabdjevanja i tretmana otpadnih voda (RCDN) za zeleniju Jugoistočnu Evropu.“

Tokom ovog događaja, generalna sekretarka Zajednice opština Mišela Manojlović se susrela sa generalnim sekretarom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope Matju Morijem, kojom prilikom su razgovarali o mogućnosti organizovanja monitoring misije Kongresa u Crnoj Gori. Cilj misije je praćenje primjene Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, davanje preporuka i sačinjavanje Izvještaja, koji će doprinijeti poboljšanju položaja opština u odnosu prema centralnim vlastima.

Na sastancima u Istanbulu su prisustvovali i Vanja Starovlah, pomoćnica za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Miodrag Bulatović, potpredsjednik opštine Kolašin i Miljan Barović, sekretar Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada Podgorica.

Kategorija: