POLA MILIONA EURA ZA PODRŠKU OPŠTINAMA U POVLAČENJU SREDSTAVA IZ IPARD-a
24.02.2023

„Zajednica opština je potpuno spremna da pruži podršku svojim članicama. Obezbijedili smo sredstva od oko pola miliona eura kojima ćemo finansirati tehničku dokumentaciju za investicione projekte vrijednosti do 400.000 eura sa kojima opštine apliciraju za donatorska sredstva dok ćemo kofinansirati za projekte veće vrijednosti. Takođe, obzirom na stalnu fluktuaciju zaposlenih u opštinama, Zajednica može u svom Trening centru organizovati dodatne obuke za pripremu aplikacija te angažovati stručnjake iz naše Mreže opštinskih projekt menadžera koji će neposredno pružati podršku opštinama“ saopštila je Mišela Manojlović, generalna sekretarka Zajednice opština Crne Gore na sastanku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa predstavnicima opština, dodajući da se nada da će se u pregovorima sa Evropskom komisijom obezbijediti i veći iznos sredstava od za sada planiranih 7,6 miliona eura.

Sastanak je organizovan u cilju blagovremenog planiranja i implementacije IPARD III programa, Mjere 6 – Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu.

U uvodnom dijelu prisutnima se obratio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković  koji je približio okvir podrške IPARD III programa i njegov značaj za budući razvoj ruralnih područja u Crnoj Gori, konkretno, za podršku u okviru Mjere 6 – Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu čiji će korisnici biti lokalne samouprave. „Prihvatljive investicije za podršku odnose se na investicije u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje infrastrukture potrebne za razvoj ruralnih područja, uključujući puteve, lokalni pristup putevima od posebnog značaja za lokalni ekonomski razvoj, pristup poljoprivrednom i šumskom zemljištu, snabdijevanje električnom energijom iz održivih izvora, upravljanje otpadom i vodama, lokalni pristup priključcima za informacione tehnologije i komunikacije”, istakao je ministar Joković.

Generalna direktorica Direktorata za ruralni razvoj, Andrijana Rakočević, prisutne je detaljnije upoznala sa mjerom podrške, kriterijumima, i posebno istakla da jeplanirani maksimalni ukupni prihvatljivi troškovi po investicionom projektu lokalne samouprave 1.000.000 eura, dok je ukupan broj podržanih projekata za programski period, po lokalnoj samoupravi, za ovu mjeru ograničen na dva projekta.

Današnji sastanak bila je odlična prilika za mapiranje svih eventualnih prepreka u ovom procesu i njihovo blagovremeno otklanjanje. U vezi sa tim, ukazano je na potrebu riješavanja pitanja imovinsko pravnih odnosa države i opština, eventualne eksproprijacije, procedure pribavljanja urbanističko-tehničkih uslova, izmjena strateškog plana razvoja opština i sl.

Zajednica će kao i do sada, u partnerskom odnosu sa ministarstvom,  dati svoj puni doprinos usklađivanju nacionalnog  sistema sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, prvenstveno jačanjem kapaciteta lokalnih samouprava za povlačenje svih raspoloživih sredstava koja ćeim omogućiti ubrzani razvoj.