Saradnjom i dijalogom do najboljih rješenja
07.10.2022

Intenzivna komunikacija između opština i vodovodnih društava ključ je za brže rješavanje problema i izazova u sekoru voda, koji su brojni– zaključeno je na zajedničkom događaju Zajednice opština Crne Gore i Udruženja vodovoda Crne Gore, na temu Strategija zajedničkog zastupanja – Saradnja jedinica lokalnih samouprava i vodovodnih društava“, održanom u Budvi, 7. oktobra 2022. godine.

Na događaju su aktivno učešće uzeli glavni akteri za unapređenje stanja u oblasti voda, odnosno, u prvom redu predstavnici lokalnih samouprava, vodovodnih društava i organizacija koja upravljaju postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, kao i predstavnici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti.

Učesnici su imali priliku da, kroz razumijevanje svoje uloge, učestvuju u diskusiji na trenutno najaktuelnije teme i daju predloge u funkciji stvaranja povoljnijeg okruženja u vodnom sektoru Crne Gore.

Učesnicima je predstavljena Strategija zajedničkog zastupanja Udruženja vodovoda i Zajednice opština Crne Gore, najznačajniji dostignuti rezultati iz ovog dokumenta i nešto na čijoj izradi se intenzivno radilo u prethodnom periodu – nacrt Smjernica za saradnju između jedinica lokalne samouprave i vodovodnih društava.

To je predstavljalo šlagvort za prvi panel pod nazivom „Saradnja vršilaca regulisanih komunalnih djelatnosti i jedinica lokalnih samouprava“, gdje su panelisti: Olivera Doklestić, ViK Herceg Novi, Marko Lalević, Opština Berane, Milivoje Radulović, „Otpadne vode“ Budva i Suzana Radulović, Opština Kotor, razgovarali o izazovima u ostvarivanju saradnje, uticaju zakonskog okvira, kao i o održavanju vodovodnog i kanalizacionog sistema i kapitalnim investicijama.

U okiru drugog panela, simbolično nazvanim „Između čekića i nakovnja“, Igor Jovanović, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Milica Knežević, REGAGEN, Milo Markoč, predstavnik ZOCG iz Opštine Bar i Mladen Dragašević, predstavnik UVCG iz ViK Pljevlja, imali su mogućnost da svojim izlaganjem otvore diskusiju o pitanjima koja se odnose na uticaj globalne krize na održivost vodovodnih društava, sanacioni/preventivni plan, primjenjivost zakonskog okvira, ali i o tarifnoj politici i definisanju cijena vodnih usluga.

Na događaju je zaključeno da nacionalne asocijacije opština i vodovodnih društava treba kontinuirano da rade na prepoznavanju problema koje njihove članice imaju u primjeni propisa, te da, u tom smislu, preduzimaju inicijative u ovoj oblasti.

Moderatorka događaja bila je Sanja Živković, sekretarka Odbora za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine u Zajednici opština Crne Gore.

Organizovanje događaja podržao je Projekat Regionalna mreža za razvoj kapaciteta u oblasti vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda (RCDN).

Video sa događaja

Zaključci i preporuke (PDF)

Kategorija: