Predsjednik Crne Gore odlikovao Zajednicu opština Ordenom crnogorske zastave Drugog stepena
12.07.2022

Zajednica opština je danas, u Podgorici, upriličila svečanu akademiju povodom jubileja 50 godina uspješnog rada.

“Zajednica opština daje posebnu mogućnost otvorene komunikacije zastupanjem interesa lokalne samouprave. Stvorena je asocijacija lokalnih vlasti koja svoju misiju uspješno sprovodi pola vijeka. Zahvaljujući odgovornom rukovođenju, ta organizacija je očuvala jedinstvo, donoseći odluke najčešće konsenzualno. To je rijedak slučaj na koje se naše društvo u cjelini može ugledati”, istakao je predsjednik države Milo Đukanović, obraćajući se povodom jubileja Zajednice.

On je, takođe, kazao da je Zajednica postala važan subjekt međunarodne saradnje, kroz bilateralnu i multirateralnu saradnju.

“Djelujući kao članica međunarodnih i regionalnih organizacija ona je afirmisala Crnu Goru i davala i daje doprinos evropskim integracijama”, naveo je predsjednik Đukanović.

Za ostvarne rezultate, Predsjednik države Milo Đukanović uručio je Zajednici opština  Orden crnogorske zastave Drugog stepena.

Svečanu akademiju otvorio je dr Ivan Vuković, predsjednik Skupštine Zajednice opština. Vuković je istakao da je proteklih pola vijeka Zajednica opravdala svrhu postojanja, dajući nemjerljiv doprinos unapređenju položaja opština i poboljanju kvaliteta života građana.On je kazao da Zajednica u kontinuitetu djeluje u cilju kreiranja normativnog oktiva za bolje fukcionisanje opština.

U stalnoj borbi za poboljšanje uslova za rad lokalnih samouprava, trudimo se i uspijevamo da ostanemo vjerni principima na kojima počiva organizacija – dobrovoljnosti, nestranačkom karakteru, javnosti rada, nezavisnosti i uvažavanju različitosti”, naveo je Vuković.

Prema riječima Vukovića, to znači spremnost da zajednički inters pretpostave mnoštvu partikularnih interesa i da se posvete cilju opšteg dobra.

“Nemam dilemu da je to više nego ikada ranije potrebno i Crnoj Gori danas”, zaključio je Vuković.

Čestitke povodom jubileja i ostvarenih rezultata, Zajednici su, putem video poruka uputili i predstavnici međunarodnih partnera i organizacija.

Povodom jubileja, uručene su zahvalnice istaknutum pojedincima i organizacijama koji su dali poseban doprinos razvoju lokalne samouprave i ostvarivanju ciljeva Zajednice opština.

Zahvalnice su dodijeljene: posthumno Željku Šturanoviću, bivšem Predsjdniku Vlade Crne Gore i Rajku Goluboviću,bivšem Generalnom sekretaru Zajednice, Tarzanu Miloševiću, bivšem predsjedniku Upravnog odbora Zajednice, Veselinu Bakiću,bivšem predsjedniku Skupštine Zajednice, Mijušku Bajagiću, predsjedniku opštine Plužine, Samiru Agoviću, predsjedniku opštine Petnjica, Stanku Mariću, bivšem sekretaru Zajednice opština, Svetlani Vuković, bivšoj direktorici Uprave za kadrove, Refiku Bojadžiću, Generalnom sekretaru Zajednice. Posebno priznanje dodjeljeno je Sekretarijatu Zajednice, za dugogodišnji profesionalni i posvećen rad i kontinuiranu stručnu podršku radu organa i tijela Zajednice i članicama Zajednice.

U ime nagrađenih, zahvalio se Tarzan Milošević, bivši predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština, i tom prilikom naglasio da je Zajednica opština bila i ostala faktor jedinstva i zajedničkog djelovanja svih opština.

Događaju, kojim je obilježeno pola vijeka postojanja i usješnog rada nacionalne asociajcije svih opština u Crnoj Gori, prisustvovali su najviši državni zvaničnici, među kojima i Danijela Đurović, predsjednica Skupštine Crne Gore, ministri u Vladi Crne Gore, predsjednici opština, predsjednici skupština opština, predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori i ostali saradnici i partneri Zajednice opština.

VIDEO sa Svečane akademije povodom jubileja 50 godina uspješnog rada Zajednice opština

 

Kategorija: