Neophodno ubrzati proces proširenja EU
04.03.2022

„Imajući u vidu izazove sa kojima se danas suočavamo, neophodno je ubrzati proces proširenja i otvoriti vrata EU zemljama Zapadnog Balkana, kako bi Evropa bila ujedinjena i kompletna“, izjavio je Dušan Raičević, predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština na Evropskom samitu regiona i gradova, koji se održava 3-4. marta u Marseju.

Raičević je, kao jedini predstavnik lokalnih i regionalni vlasti Zapadnog Balkana, učestvovao na okruglom stolu posvećenom procesu proširenja na kome su, pored evropskog komesara za prošenja Olivera Varheljija, govorili i predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti Austrije, Slovenije, Hrvatske i Mađarske. Glavna poruka okruglog stola je bila da je potrebno ubrzati proces integracije Zapadnog Balkana u EU, ali i reforme u zemljama kandidatima, uz neophodno i što direktnije uključivanje lokalnog nivoa vlasti.

U ključnom trenutku za Evropu, Evropski komitet regiona i region Provansa-Alpi-Azurna obala, Francuska, okupili su 2000 međunarodnih, nacionalnih, lokalnih i regionalnih lidera. Evropski samit regiona i gradova organizuje se u kontekstu francuskog predsjedavanja Savjetom EU. Na Samitu su lokalni i regionalni lideri EUizrazili podršku ukrajinskom narodu. Oni cu takođe podijelili svoju viziju Evrope, pozivajući na jačanje demokratskih temelja EU i fundamentalne promjene kako bi se bolje osposobile lokalne zajednice da odgovore na izazove, kao što su: pružanje zdravstvene zaštite, prirodne katastrofe, klimatske promjene i teritorijalne razlike.

 

Kategorija: