Zajednica opština Crne Gore domaćin inicijalnog sastanka lokalne dimenzije Centralno-evropske inicijative
12.11.2021

„Uvjeren sam da će lokalna dimenzija dodatno doprinijeti ostvarivanju ciljeva CEI i jačanju regionalne saradnje na lokalnom nivou, sa jedne strane, kao i da ćemo, sa druge strane, zajedno, lokalne vlasti i CEI, pokušati da odgovorimo izazovima koji su pred nama, naročito na planu ekonomskog oporavka usljed posljedica izazvanih pandemijom COVID -19 virusa“, ocjenio je generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore Refik Bojadžić, na otvaranju prvog sastanka povodom uvođenja lokalne dimenzije u rad Centralno-evropske inicijative (CEI), koji je održan danas u online formatu. Sastanak su zajednički organizovali Zajednica opština Crne Gore i CEI.

Na predlog Parlamentarnog komiteta CEI, i uz podršku ministara spoljnih poslova zemalja članica CEI, pored postojećih, vladine, parlamentarne i ekonomske, CEI je uspostavila i lokalnu dimenziju, sa ciljem da se unaprijedi struktuirana saradnja.

Osvrćući se na regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu, generalni sekretar Bojadžić je naglasio da se „regionalna saradnja  sve više vidi kao očigledan izbor, a ne kao poslednja opcija, tako da su zemlje regiona danas mnogo tješnje povezane kroz različite oblike saradnje u raznim oblastima. Međutim, i dalje ostaju ozbiljni politički i ekonomski izazovi, zbog kojih moramo dalje raditi na intenziviranju regionalne saradnje, kako bi dali doprinos jačanju stabilnosti i daljem ekonomskom razvoju našeg regiona.“

Generalni sekretar CEI Roberto Antonione je ukazao ukazao da je „CEI uvijek bila aktivna na polju jačanja saradnje između predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti na političkom i projektnom nivou, u skladu sa svojom osnovnom misijom: promovisanjem regionalne saradnje za evropske integracije i održivi razvoj.“

Kao inicijator uspostavljanja ovog formata okupljanja, parlamentarna dimenzija biće snažna podrška i partner lokalnoj dimenziji CEI. Lokalnu dimenziju vidimo kao kvalitet više i dodatnu vrijednost cijelom sistemu CEI“ istakla je Tamara Vujović, predsjednica CEI parlamentarne dimnezije i predsjedavajuća crnogorske delegacije u CEI parlamentarnoj dimenziji.

Na otvaranju su govorili i Roberto Cimabetti, predsjednik regionalnog vijeća Veneto, član EU Komiteta regiona i kopredsjedavajući Zajedničkog savjetodavnog odbora između Komitetra regiona i Crne Gore i Frederic Vallier, generalni sekretar Savjeta evropskih opština i regiona (CEMR).

Zoran Jovanović, zamjenik generalnog sekretara CEI je detaljnjije predstavio institucionalne i projektne aktivnosti, kao i finansijske mehanizme CEI.

O značaju regionalne saradnje u kontekstu evropskih integracija u jugoistočnoj Evropi je govorio Kelmend Zajazi, izvršni direktor NALAS-a, dok je projekt menadžer CEI Ugo Poli predstavio rezultate istraživanja kako i koliko se lokalni akteri uključuju u nacionalne i transnacionalne konsultacije.

Sastanku su prisustvovali predstavnici asocijacija lokalnih vlasti zemalja članica CEI, kao i brojni predstavnici evropskih mreža, organizacija i regionalnih inicijativa.

Naredni sastanak CEI lokalne dimenzije je planiran da se održi polovinom 2022. godine u Bugarskoj.

 ____________________________________________________________________________

Centralnoevropska inicijativa (CEI) je najstarija regionalna inicijativa na prostorima Centralne i Jugoistočne Evrope. Postoji od 1989. godine i danas broji 18 država članica: Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina. Glavni ciljevi CEI su unapređenje saradnje između država Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope, pružanje pomoći članicama u njihovoj tranziciji ka stabilnim demokratijama i tržišnoj ekonomiji, kao i asistiranje zemljama kandidatima u pripremnim procesima za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Jednogodišnje predsjedavanje CEI (od 1. januara do 31. decembra) odvija se na rotirajućoj osnovi, po abecednom redu engleskog alfabeta imena država učesnica.

Crna Gora je predsjedavala Inicijativom tokom 2020. i nastavlja predsjedavanje i u 2021.godini.  Usled vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom virusa i nemogućnosti da se održi veći broj redovnih sastanaka, a uzimajući u obzir kvalitetan program, odgovoran i inovativan pristup predsjedavanju, Crna Gora će predsjedavati dvije godine zaredom, što je ujedno i presedan od uspostavljanja inicijative.

Kategorija: