Dobra saradnja iz opštine Bar podijeljena sa učesnicima Dunavske konferencije o vodama
21.10.2021

Međunarodna asocijacija udruženja vodovodnih društava u slivu rijeke Dunav – IAWD, sa sjedištem u Beču, organizovala je godišnju konferenciju iz sektora voda – Dunavska konferencija o vodama koja je trajala od 18. do 20. oktobra. Konferencija je održana pod sloganom „Stvaranje otpornog Dunavskog regiona sa bezbjednom vodom“.

Na ovom značajnom događaju, učešće su uzeli i predsjednik opštine Bar koji je ujedno i potpredjsednik NALAS-a, Dušan Raičević, kao idirektor barskog Vodovoda, Mladen Đuričić. Oni su u okviru sesije „Saradnja kao ključ održivih vodnih usluga“ zajedno predstavili primjere dobre saradnje između lokalne uprave i Vodovoda, kao i projekte koje zajednički sprovode u sektoru vodosnabdijevanja.

Raičević i Đuričić su predstavili rezultate projekta finansiranog iz kredita KfW banke u oblasti vodosnabdijevanja u opštini Bar u periodu od 2016. do 2021. godine. U okviru ovog projekta izgrađena je vodovodna i infrastruktura za odvod otpadnih voda za veliki broj naselja u Baru: Sutomore, Šušanj, Sveti Ivan i Zaljevo, čime je poboljšan kvalitet urednog snabdijevanja vodom za neka naselja, dok su odrđena bezvodna područja po prvi put dobila uredno snabdijevanje vodom.

Raičević je, takođe, naglasio da je krajem prošle godine po prvi put izrađen važan strateški dokument u ovoj oblasti – Studija vodosnabdijevanja svih područja opštine Bar. Ova Studija identifikuje ključne izazove i nudi konkretna i dugoročna rješenja kako održivo urediti vodosnabdijevanje u svim djelovima Bara, kako urbanim tako i ruralnim, prvenstveno onim koji nemaju riješeno pitanje vodosnabdijevanja.

Oni su kazali kako očekuju nastavak ovog projekta koji podrazumjeva da se, kroz saradnju sa Regionalnim vodovodom, u naseljima Veliki Pijesak, Dobra Voda i Utjeha postojeća hidrotehnička infrastruktura priključi na ovaj vodovod i dobije dovoljne količine vode, kao i nastavak izgradnje infrastrukture u djelovima gdje to još uvijek nije urađeno. Podsjećamo,opštine Bar i Ulcinj prenijele su ranije nadležnost Vladi Crne Gore kojom se preduzeće Regionalni vodovod obavezuje da realizuje ovaj projekat.

Konferencija je organizovana virtuelno, a pratio je veliki broj učesnika iz regiona i Evrope.

Kategorija: