Saopštenje za javnost
26.02.2021

Povodom najnovije odluke Vlade Crne Gore, koja je Rješenjem 4-858/4 od 25.02.2021. god, imenovala Odbor direktora Kliničkog centra Crne Gore, u čiji sastav je za člana imenovan dr Rajko Karličić, spec. ginekologije i akušerstva, kao predstavnik Zajednice opština Crne Gore, u cilju objektivnog informisanja javnosti saopštavamo sljedeće:

Dr Rajko Karličić, uz svo poštovanje prema njemu kao čovjeku i stručnjaku, nije predstavnik Zajednice opština u Odboru direktora Kliničkog centra Crne Gore, kako to stoji u Rješenju Vlade, jer ga za to nijesu odredile opštine, već je u pitanju samovolja i nezakonito postupanje ministarke Borovinić – Bojović.

Naime, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, u članu 72 koji uređuje imenovanje i sastav Odbora direktora zdravstvene ustanove, u stavu 2 utvrđeno je dja se u Odbor direktora zdravstvene ustanove čiji je osnivač Vlada koja obavlja zdravstvenu djelatnost za teritoriju više opština imenuje predstavnik kojeg sporazumno odrede opštine.

Ministarska zdravlja, putem mejla, dostavlja Zajednici opština 23.02.2021.godine u 11:07 zahtjev kojim traži saglasnost Zajednice opština da se za člana Odbora direktora Kliničkog centra Crne Gore imenuje dr Rajko Karličić, sa rokom dostavljanja saglasnosti u 12:00 (čitavih 53 minuta).

U odnosu na ovakav zahtjev Zajednica opština je telefonskim i pisanim putem obavijestila ministarku zdravlja da je krajnje neprimjereno i neprihvatljivo zahtijevati postupanje Zajednice opština po ovako važnom i osjetljivom pitanju u kratkom roku (53 minuta) i nametati opštinama ime kandidata za njihovog predstavnika.

Imajući u vidu da je Klinički centar Crne Gore zdravstvena ustanova čiji je osnivač država i koja zdravstvenu djelatnost vrši za teritoriju Crne Gore, shodno članu 72 stav 2 Zakona o zdravstvenoj zaštiti, po ovom pitanju neophodno je pribaviti mišljenje od 25 predsjednika opština, za šta je svakako potrebno vrijeme, nakon čega bi se usaglašeni predlog opština dostavio ministarstvu na dalje postupanje.

Ministarka je obaviještena da je proces konsultovanja opština u toku i da će usaglašeni predlog, po pitanju predstavnika opština u Odboru direktora, biti dostavljen tokom sledeće sedmice.

Međutim, samo dan nakon toga, na prijedlog Ministarstva Vlada donosi Rješenje kojim imenuje Odbor direktora Kliničkog centra Crne Gore, u čiji sastav se podmeće dr Rajko Karličić, kao predstavnik Zajednice opština Crne Gore, iako takav prijedlog opštine nijesu utvrdile niti dale.

Dakle, u pitanju je čista samovolja ministarke, grubo kršenje zakona ove države, zbog čega će se ispitati njena krivična odgovornost. Ovakvo ponašanje je i iskaz krajnjeg nepoštovanja prema nosiocima izvršne vlasti u opštinama. 

Kategorija: