Pripremljeni strateški Planovi održive urbane mobilnosti za opštine: Rožaje i Kolašin
25.09.2020

Zajednica opština Crne Gore, uz podršku  GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu, tokom 2019/2020. godine sprovela je projekat: „Energetski efikasna urbana mobilnost u zemljama jugoistočne Evrope – Gradovi  jugoistočne Evrope zajedno za održivi energetski efikasan prevoz“ (SUMSEEC II). U okviru projekta, realizovan je veliki broj aktivnosti u odabranim opštinama opština na temu održive urbane mobilnosti, među kojima je i izrada strateških  Planova održive urbane mobilnosti za Opštinu Kolašin i Opštinu Rožaje.

Opštine Kolašin i Rožaje, su uz Glavni grad Podgoricu,  prve  opštine u Crnoj Gori koje imaju ovakav strateški dokument

Plan održive urbane mobilnosti  je  lokalna saobraćajna strategija koja treba da pruži konkretne smjernice za održivo planiranje saobraćaja, korišćenje potencijala pješačenja, razvoj upotrebe bicikla, stvranje uslova za lokalni javni prevoz i racionalniju upotrebu automobila.

Strateški dokument predstavlja potpuno novi pristup u planiranju saobraćaja. Za razliku od tradicionalnog i zastarjelog saobraćajnog planiranja, u čijem je fokusu automobil, ovaj održivi način planiranja saobraćaja u središte stavlja čovjeka – njegov kvalitet života, bezbjednost, zdravlje i životnu sredinu. Takvim cjelovitim pristupom se uspostavlja ravnoteža između svih oblika prevoza, bez favorizovanja motornog saobraćaja, kao što je to do sada bio slučaj.

 Plan održive urbane mobilnosti za Opštinu Kolašin (pdf)

  Plan održive urbane mobilnosti za Opštinu Rožaje (pdf)

Kategorija: