Održiva urbana mobilnost u Kolašinu
15.07.2020

Zajednica opština Crne Gore, u okviru projekta „Energetski efikasna urbana mobilnost u zemljama Jugoistočne Evrope – Gradovi Jugoistočne Evrope zajedno za održivi energetsko-efikasni prevoz „SUMSEEC II, u saradnji sa GIZ-om, Otvorenim  regionalnim fondom za Jugoistočnu Evropu – energetska efikasnost (ORF EE), podržala  je Opštinu Kolašin u realizaciji pilot projekta.

U okviru pilot projekta održane su interaktivne radionice za djecu iz oblasti zdravih stilova života koje je održao dr Ivan Mijanović dana 11.11.2019. godine u Sali Doma kulture u Kolašinu. Sljedećeg dana održano je predavanje pripadnika MUP-a, Odeljenja bezbjednosti Kolašin za djecu iz OŠ „Risto Manojlović“, gdje im je ukazana posebna pažnja na bezbjednost u saobraćaju i ponašanje pješaka i vozača. Predavanja su održali zamjenik komandira OB Kolašin Sladjo Vukićević i njegov kolega policajac Djuro Bojić, a predavanje za djecu je održano u Sali Doma kulture u Kolašinu.

Dana 22.11.2019. godine upriličena je trka 20 mališana iz OŠ „Risto Manojlović“ uzrasta od 10-17 godina. Tom prilikom su svoj djeci uručeni pokloni (školski ranac i set zimskih kapa), dok su za pobjednike trke u muškoj i ženskoj konkurenciji podijeljena po 3 tablet uređaja (ukupno 6 tablet uređaja). Takođe, nakon završene trke, svečano je uručeno 10 bicikala Turističkoj organizaciji Kolašin na trajno korišćenje. Postavljena su i dva natrkrivena parking mobilijara za bicikle na gornjem i donjem Gradskom trgu u samom centru grada koje će moći da koriste turisti i građani. Tom prilikom, medijima su se obratili Sanja Živković, predstavnica Zajednice opština i Danilo Medenica, potpredsjednik Opštine Kolašin koji su predstavili projekat i istakli njegov značaj Opštinu Kolašin.

Nakon održane manifestacije i svečanog uručenja bicikala i parking mobilijara, održan je radni sastanak u kabinetu Predsjednika Opštine kojem su prisustvovali sekretarka za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj Ljiljana Rakočević, potpredsjednik opštine Danilo Medenica, koordinator projekta Milovan Vlahović i predstavnice Zajednice opština Crne Gore. Razgovarano je o daljoj potencijalnoj saradnji, a predstavljeni su dalji planovi na realizaciji projekata iz oblasti urbane mobilnosti. Istaknuta je  posebna zahvalnost Njemačkoj razvojnoj agenciji GIZ-u i Zajednice Opština Crne Gore na pomoći u realizaciji ovog projekta.

Opština Kolašin je, takođe, podržana dodatnom pilot mjerom – mapiranje pješačko-biciklističkih staza. U okviru te mjere, izvršeno je koordinatno mapiranje i markacija terena tri pješačko-biciklističke staze na području Opštine Kolašin u dužini oko 20km. Takođe, dobijeni podaci sa terena (koordinate) sa urađenom digitalnom stazom biće predati na korišćenje Turističkoj organizaciji Kolašina i Upravi za nekretnine koja će dobijene podatke uvrstiti u svoje. Na ovaj način će se obogatiti svoj geo-portal Uprave za nekretnine i istovremeno dati mogućnost pristupu staza i podataka većem broju lica. Ovo je dodatna podrška za populizaciju biciklizma i pješačenja u Opštini Kolašin, kao i za valorizaciju bicikala kupljenih iz sredstava projekta.

Kategorija: