Priključiti se akcijama čišćenja, stanje svijesti ključno za očuvanje prirode
07.06.2019

Jačanje svijesti o važnosti zaštite prirode i njeno očuvanje kroz lični primjer najveći su doprinos koji svaki pojedinac može dati u zaštiti životne sredine, poručeno je danas tokom akcije čišćenja obale rijeke Morače, na podgoričkim Skalinama, u kojoj je učestvovalo više od 150 ljudi.

Čišćenjem Skalina i korita rijeke Ribnice ispod mosta danas je obilježen Svjetski dan životne sredine. U akciji su učestvovali predstavnici Vlade, Zajednice opština Crne Gore, Glavnog grada Podgorica, Vojske Crne Gore, Uprave policije, kao i predstavnici diplomatskog kora i civilnog sektora.

Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, zahvalio je svim učesnicima akcije na Skalinama i poručio da nije dovoljno samo govoriti o životnoj sredini, nego se treba i priključivati ovakvim akcijama. „Ako bismo samo sabrali sve koji su govorili u negativnom smislu o stanju životne sredine u Crnoj Gori, danas bi ovdje imali mnogo veći broj učesnika ove akcije“, dodao je ministar.

„Stanje svijesti je ključ zaštite životne sredine. Mi ćemo u roku od godinu otpočeti, odnosno završiti neke od projekata sanacija najvećih zagađenja u Crnoj Gori. Crna Gora je više nego posvećena očuvanju životne sredine i treba da počnemo još od vrtića i škola da objašnjavamo svojoj djeci koliko je to važno, prvo za njih, a onda i za njihovo potomstvo“, istakao je Radulović.

Pomoćnik Generalnog sekretara Zajednice opština Crne Gore, Saša Šćekić, smatra da je veoma važno ulagati napore u očuvanje životne sredine koja je prirodno stanište čovjeka.

„Lokalne samouprave su voljne da, uz podršku nacionalnih vlasti,  jačaju svoje kapacitete i daju svoj puni doprinos u postizanje standarda EU u oblasti životne sredine, imajući u vidu da implementacija obimnog i ambicioznog zakonodavstva u oblasti životne sredine predstavlja glavni zadatak lokalnih organa u smislu administrativnog kapaciteta i finansijskih sredstava potrebnih za postizanje standarda EU u ovoj oblasti“, rekao je Šćekić.

Zamjenica Gradonačelnika Podgorice, Slađana Vujačić, istakla je zadovoljstvo što su se ljudi iz različitih sfera ujedinili u namjeri da očiste mjesto okupljanja građana smješteno u centru grada, koje svjedoči bogatoj istoriji Podgorice.

“Na ovaj način želimo da pošaljemo poruku da moramo mnogo bolje da čuvamo ovakva mjesta, jer je naš trud i trud naših kolega iz gradskih službi koji ulažu nadljudske napore da održe komunalni red u gradu, uzaludan ukoliko svako od nas pojedinačno ne doprinese zaštiti okoline u kojoj živi. Zato, pozivam naše sugrađane da otpad odlažu na mjestima koja su za to predviđena, jer je jer očuvanje životne sredine mjera civilizovanosti jednog društva“, rekla je Vujačić.

Komandir Voda u Posebnoj jedinici policije Uprave policije, Igor Razić, poručio je da je crnogorska policija uvijek tu za građane, zbog čega i danas daju doprinos čišćenju obale Morače, kako bi to izletište bilo bezbjedno za korišćenje u susret ljetnjim mjesecima kada je najpopularnije za provođenje slobodnog vremena u prirodi.

U akciji je učestvovalo i 40 vojnika prve klase na dobrovoljnom služenju vojnog roka, kako bi dali doprinos očuvanju prirode i očuvanju ekološke Crne Gore. „Pripadnici Vojske Crne Gore sa velikim zadovoljstvom došli su danas da jos jednom pokažu da smo spremni da služimo svojoj državi u bilo kojoj prilici, i čast nam je što smo se i danas našli ovde. Pozivamo i sve mlade da se priključe ovakvim akcijama i da daju svoj doprinos u očuvanju naše prirode“, kazala je potporučnica u Vojsci Crne Gore Marija Knežević.

Današnjoj akciji u okviru Glavnog grada pridružila se i opština u okviru Glavnog grada Golubovci, u kojoj je uređeno nekoliko lokacija. Istovremeno sa akcijom u Podgorici, u 20 crnogorskih opština predstavnici lokalnih samouprava, nevladinih organizacija, ali i svi zainteresovani građani, zajedno su, akcijama čišćenja i uređenja prostora, kao i sadnjom stabala raznog drveća, uredili prostor u kom žive i borave. Obilježavanje Svjetskog dana životne sredine organizovali su Generalni sekretarijat Vlade, Zajednica Opština Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Kategorija: