Dodijeljene nagrade opštinama za najbolju praksu za 2017. godinu
20.12.2017

Danas je u Podgorici upriličena ceremonija dodjele nagrada za Najbolje prakse u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori za 2017.godinu.

Program najbolje prakse u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori realizuje Zajednica opština Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i uz podršku Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), Misija u Crnoj Gori. Program ima za cilj da identifikuje primjere najbolje prakse u lokalnim samoupravama u ključnim oblastima iz njihove nadležnosti, kako bi se iste javno nagradile, promovisale i obezbijedila njihova primjena u drugim lokalnim zajednicama, a ove godine obilježava desetogodišnjicu njegovog sprovđenja.

Na otvaranju ceremonije, učesnike su pozdravili: Aleksandar Bogdanović, predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština i Gradonačelnik Prijestonice Cetinje, NJ.E. Ambasadorka Maris Davije, Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori i Jadranka Vukčević, Direktorka Direktorata  za lokalnu samoupravu u Ministarstvu za javnu upravu.

Govornici su se saglasili da Program najbolje prakse daje mogućnost svim jedinicama lokalne samouprave da pokažu primjere svoje dobre prakse i predstave inovativna rješenja u pružanju usluga građanima čiji je kvalitet života u velikoj mjeri određen nivom usluga koje im pružaju lokalne vlasti. 

Jedinice lokalne samouprave u Crnoj Gori na pravi način prepoznaju ciljeve ovog programa koji sigurno postaje sastavni dio razvojnih procesa na lokalnom nivou, doprinoseći podizanju standarda lokalnih vlasti u pružanju usluga, promovisanju inovacija i modernizaciji rada, odnosno stvaranju jakog građanskog društva kroz promovisanje sposobne i odgovorne lokalne uprave“, istakao je Aleksandar Bogdanović, predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština.

Dugogodišnja realizacija ovog projekta pokazuje da naše članice podržavaju ovakve akcije i smataraju ih korisnim, što je potvrđeno i velikim brojem prijava na prethodnim konkursima za izbor  najbolje prakse“, naglasio je Bogdanović.

NJ.E. Ambasadorka Maris Davije, Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, istakla je da je ovaj Program uspješno realizovan u prethodnih deset godina zahavaljujući posvećenom radu i trudu Zajednice opština i Ministarstvu javne uprave, i zahvalila se crnogorskim opštinama što svoj rad kontinuirano posvećuju  interesu cjelokupne zajednice kojoj pružaju svoje usluge.

Jadranka Vukcević, Direktorka Direktorata  za lokalnu samoupravu u Ministarstvu za javnu upravu, navela je da permanentno unapređenje funkcionisanja javne uprave predstavalja jedan od glavnih izazova u procesu evropskih integracija, koji direktno utiču na sposobnost država da kvalitetno pružaju javne usluge građanima i privrednim subjektima, te da podstiču konkurentnost i ukupni ekonomski razvoj.

Najbolja praksa jedinica lokalne samouprave promoviše se u javnosti kao nagrada za visok kvalitet usluga pruženih građanima, a istovremeno lokalne vlasti s najboljom praksom mogu da podijele svoja iskustva s drugim lokalnim vlastima i da se upoznaju s iskustvima svojih kolega i primijene ih u praksi“, zaključila je ona.

Odluku o izboru najboljih praksi predstavio je Generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić. Program Najbolje prakse u lokalnoj samoupravi veoma dobro je prihvaćen od naših opština, donio je novu energiju, produkovao nove ideje, unio takmičarski duh između naših opština, a što je sve za rezultat imalo unapređenje kvaliteta i efikasnosti rada opštinskih organa i javnih službi i proizvelo brojne inovacije i servise u funkciji potreba građana i poslovne zajednice“, naglasio je Generalni sekretar.

On je podsjetio da je  proteklih deset godina prijavljeno preko 120 primjera dobre prakse, od kojih  je oko 54 nagrađeno, u okviru brojnih tema iz oblasti važnih za rad lokalne samouprave.

Sve opštine koje su dobile nagrade za najbolje prakse imale su obavezu da svoje primjere najbolje prakse šire i na druge jedinice lokalne samouprave, pa su primjenom najboljih praksi i iskustava uspješno rješavani problemi i u drugim opštinama.

Na osnovu decenijskog iskustva u sprovođenju Programa, on je zaključio da je Program u potpunosti ostvario cilj i ispunio očekivanja.

Nagrade za najbolje prakse u 2017. godini  dobile su  sljedeće opštine:

  • Opština Berane za praksu „Kancelarija za pripremu i realizaciju projekata u Opštini Berane“ u oblasti „Realizacija projekata putem međunarodne saradnje“, koju je prezentovala Maja Garović, iz Službe menadžera Opštine Berane; 
  • Glavni grad Podgorica za praksu „Softver za planiranje budžeta“ u oblasti „Efikasno upravljanje lokalnim javnim finansijama koju je prezentovao mr Miomir Jakšić, sekretar Sekretarijata za finansije Glavnog grada Podgorica;
  • Opština Ulcinj za praksu „Lokalni tim za promociju investicija i stranih ulaganja“ u oblasti „Lokalni ekonomski razvoj“, koju je prezentovao Arslan Hajdinaga, savjetnik Predsjednika Opštine Ulcinj.
  • Opština Mojkovac za praksu „Poboljšanje proizvodnje, efikasnosti i inovativnosti u malim poljoprivrednim gazdinstvima u cilju unapređenja ruralnog razvoja u opštini Mojkovac“ u oblasti „Ruralni razvoj u funkciji razvoja lokalne zajednice“, koju je prezentovala Jelena Vučetić, projekt menadžer u Opštini Mojkovac;
  • Glavni grad Podgorica za praksu „Mediteranski vrt“ u oblasti „Zaštita životne sredine, koju je prezentovao Dragutin Đeković, menadžer Glavnog grada Podgorica;
  • Opština Nikšić za praksu „Ostvarenje strateških vizija  kroz saradnju Opštine Nikšić i NVO sektora“ u oblasti „Saradnja sa nevladinim organizacijama u ostvarivanju strateških ciljeva lokalnih zajednica“, koju je  prezentovala Slobodanka Roganović, Rukovodilac Službe Predsjednika Opštine Nikšić; 
  • Izborni panel je donio odluku da dodijeli specijalnu nagradu Opštini Žabljak za praksu Realizacija projekata na području opštine Žabljak putem međunarodne saradnje sa Republikom Slovenijom“, koju je predstavio Vasilije Jakšić, potpredsjednik Opštine Žabljak.

Nakon saopštavanja Odluke, predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština Aleksandar Bogdanović i šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori NJ.E. Ambasadorka Maris Davije predstavnicima jedinica lokalnih samouprave koje su dobile nagradu za Najbolje prakse uručili su prigodne plakete i nagrade.

U ime nagrađenih opština, zahvalio se Predsjednik Opštine Mojkovac Dejan Medojević.

Kategorija: