Zajednica opština na osmoj plenarnoj sjednici ARLEM-a
24.02.2017

MALTAA

Predstavnik Zajednice opština Crne Gore Branislav Đuranović, Predsjednik Opštine Danilovgrad, učestvovao je, u svojstvu delegata, na osmoj plenarnoj sjednici Euro-mediteranske skupštine regionalnih i lokalnih vlasti (ARLEM) koja se 22-23. februara 2017. godine održala na Malti.

U fokusu ovogodišnje plenarne sjednice je sagledavanje stanja i budućih pravaca djelovanja regionalnih i lokalnih vlasti u oblastima prekogranične saradnje, energetskih i klimatskih promjena u regionu Mediterana. Velika pažnja tokom sjednice je bila posvećena migracijama, njihovim uzrocima, evropskim politikama u ovoj oblasti, kao i prihvatu migranata.

Na marginama plenarne sjednice, Predsjednik Đuranović je imao više bilateralnih susreta sa diplomatskim predstavnicima Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Komiteta regiona EU i gradonačelnicima iz susjednih država.

Prilikom razgovora sa počasnim konzulom Crne Gore u Malti Alfredom Barthetom, Predsjednik Đuranović je istakao značaj, prije svega, ekonomskog povezivanja Crne Gore i Malte. Imajući u vidu stepen razvijenosti ove države, kao i strukturu njene ekonomije, investiciona ulaganja iz Malte u Crnu Goru su dodatan kvalitet odličnih međudržavnih odnosa. Iskustva lokalnih uprava u Malti, naročito u dijelu pripreme i implementacije projekata koje finansira Evropska Unija, mogu biti jedna od tema za razvoj međusobne saradnje, razmjene znanja i iskustava lokalnih uprava Malte i Crne Gore. Naročito kada se ima u vidu predsjedavanje Malte Evropskom Unijom, koje je počelo 1. januara 2017. godine. Đuranović je takođe predstavio i mogućnosti za investiciona ulaganja u crnogorskim opštinama.

Počasni konzul Crne Gore na Malti Alfred Barthet je predstavio zainteresovanost investitora iz Malte za ulaganja u Crnu Goru, posebno u sektorima poljoprivrede i energetike. S tim u vezi, već su uspostavljeni početni kontakti i očekuje se dalji razvoj značajnih projekata, koji mogu doprinijeti kako povećanju broja novootvorenih radnih mjesta u Crnoj Gori, tako i unapređenju robne razmjene ove dvije države.

Podsjećanja radi, Komitet regiona EU (institucija Evropske unije koja okuplja regionalne i lokalne vlasti) je osnovao ARLEM sa ciljem da pruži lokalnim i regionalnim vlastima Euro-mediteranskog partnerstva platformu za uspostavljanje direktnog dijaloga sa svim evropskim institucijama i Unijom za Mediteran. ARLEM pruža mogućnost za struktuirani dijalog između EU institucija i Euro-mediteranskih partnera u oblastima trgovine, ekonomske saradnje, kao i promocije održivog ekonomskog razvoja.

ARLEM okuplja 80 izabranih predstavnika iz Evrope i Mediterana, i to 40 članova Komiteta regiona EU i 40 predstavnika regionalnih i lokalnih vlasti iz mediteranskih zemalja Evrope, Sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

 

Kategorija: