Dodijeljene nagrade opštinama za najbolju praksu za 2016. godinu
12.12.2016

naslovnaDanas je, u Podgorici, upriličena dodjela nagrada za Najbolje prakse u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori za 2016.godinu.

Program Najbolje prakse u lokalnoj samoupravi već devetu godinu zaredom realizuje Zajednica opština Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, i uz podršku Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, Misija u Crnoj Gori.

U uvodnom dijelu svečanosti, učesnike su pozdravili: Aleksandar Bogdanović, predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština i Gradonačelnik Prijestonice Cetinje; Dan Redford, zamjenik šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori i Dragana Ranitović, generalna direktorica Direktorata za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Govornici su se saglasili da Program najbolje prakse daje mogućnost svim jedinicama lokalne samouprave da pokažu primjere svoje dobre prakse i predstave inovativna rješenja u pružanju usluga građanima čiji je kvalitet života u velikoj mjeri određen nivom usluga koje im pružaju lokalne vlasti.  Naglašeno je da predstavnici lokalnih samouprava, na prigodnim skupovima i svečanostima, rado ističu da su dobitnici ovog prestižnog priznanja i da nagrada na neki način lokalnim zajednicama služi kao legitimacija kvaliteta rada i inovativnosti u pružanju različitih usluga građanima.

 „Lokalne samouprave imaju posebnu odgovornost u pružanju javnih usluga svojim građanima na najbolji i najdjelotvorniji način, pa u tom smislu preduzimaju brojne aktivnosti na planu jačanja transparentnosti, efikasnosti, odgovornosti i unapređenja uslova za rad u lokalnim zajednicama“, istakao je Aleksandar Bogdanović, predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština.

Odluku o izboru najboljih praksi u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori za 2016. godinu, u ime Izbornog panela, saopštio je Refik Bojadžić, Generalni sekretar Zajednice opština.

Predstavnici nagrađenih lokalnih samouprava su prezentovali svoje prakse, i to:

Praksu Opštine Mojkovac – Unapređenje zaštite životne sredine i održivo upravljanje prirodnim resursima u opštini Mojkovac , prezentovala je Jelena Vučetić.

Praksu Opštine Pljevlja „Internet prezentacija – web portal službe zaštite i spašavanja opštine Pljevlja“, prezentavo je Ratko Pejović.

Praksu Opštine TivatProjekat RE asistent i medijator u nastavi“ , prezentovao je Petar Vujović.

Praksu Opštine Bijelo Polje Mala grupna zajednica“, koja je dobila specijalnu nagradu, prezentovala je Saida Čikić.

Plaketu i nagradu, u  ime nagrađenih opština, primili su Dejan Medojević, predsjednik Opštine Mojkovac, Snežana Matijević, predsjednica Opštine Tivat,  Nemša Omerhodžić, potpredsjednica Opštine Bijelo Polje, i Goran Čavić, komandir Službe zaštite i spašavanja Opštine Pljevlja.

Kategorija: