Dodijeljene nagrade opštinama za najbolju praksu za 2015
28.12.2015

OSCE - najbolja praksa 002 small

Danas je, u Podgorici, upriličena dodjela nagrada za Najbolje prakse u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori za 2015.godinu.

Program Najbolje prakse u lokalnoj samoupravi već osmu godinu zaredom realizuje Zajednica opština Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, i uz podršku Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, Misija u Crnoj Gori.

U uvodnom dijelu svečanosti, učesnike su pozdravili: Aleksandar Bogdanović, predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština i Gradonačelnik Prijestonice Cetinje; Dan Redford, zamjenik šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori i Dragana Ranitović, generalna direktorica Generalnog direktorata za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Govornici su se saglasili da Program najbolje prakse daje mogućnost svim jedinicama lokalne samouprave da pokažu primjere svoje dobre prakse i predstave inovativna rješenja u pružanju usluga građanima čiji je kvalitet života u velikoj mjeri određen nivom usluga koje im pružaju lokalne vlasti.  Naglašeno je da predstavnici lokalnih samouprava, na prigodnim skupovima i svečanostima, rado ističu da su dobitnici ovog prestižnog priznanja i da nagrada na neki način lokalnim zajednicama služi kao legitimacija kvaliteta rada i inovativnosti u pružanju različitih usluga građanima.

 „Jedinice lokalne samouprave u Crnoj Gori na pravi način prepoznaju ciljeve ovog programa koji sigurno postaje sastavni dio razvojnih procesa na lokalnom nivou, doprinoseći podizanju standarda lokalnih vlasti u pružanju usluga, promovisanju inovacija i modernizaciji rada, odnosno stvaranju jakog građanskog društva kroz promovisanje sposobne i odgovorne lokalne uprave“, istakao je Aleksandar Bogdanović, predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština.

Odluku o izboru najboljih praksi u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori za 2015. godinu, u ime Izbornog panela, prezentovala je Svetlana Vuković, direktorica Uprave za kadrove.

Predstavnici nagrađenih lokalnih samouprava su prezentovali svoje prakse, i to:

Praksu Opštine Žabljak – pod nazivom – „Domaćinskim odnosom prema održivim finansijama Opštine Žabljak“, prezentovala je Jelena Bojović.

Praksu Opštine Berane, koja je nagrađena specijalnom nagradom, pod nazivom  „Uvođenje obračunske osnove vođenja budžetskog računovodstva i uspostavljanje internog kontrolora za praćenje zaključenih ugovora o javnim nabavkama“, prezentovao je Svetomir Aković.

Praksu Opštine Budva – pod nazivom Upravljanje ljudskim resursima na lokalnom nivou  kroz vođenje elektronske kadrovske evidencije“, prezentovala je Tanja Kažanegra.

Praksu Opštine Petnjica – pod nazivom „Uspostavljanje institucionalnog modela za bolje informisanje i saradnju iseljenika građana i Opštine Petnjica“, prezentovao je Ismet Latić. 

Praksu Opštine Bijelo Polje – Ekonomski osnažene žene  =  ekonomski osnaženo društvo“, prezentovala je Almasa Rizvanović.

Praksu Opštine Berane – „Formiranje Sekretarijata za sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO i osnivanje Savjeta mladih Opštine Berane“, prezentovao je Zoran Jojić.

Nakon prezentacija, predstavnicima jedinica lokalnih samouprave koje su dobile nagradu za Najbolje prakse su uručene prigodne plakete i nagrade.

Kategorija: