Promocija korišćenja obnovljivih izvora energije i mjera energetske efikasnosti u Opštini Danilovgrad
09.11.2015

Potpisivanje dgU Danilovgradu je 09.11.2015. godine, povodom zajednički realizovanog projekta „Unapređenje kvaliteta usluga Centra za kulturu kroz korišćenje obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti“ potpisan Sporazum o saradnji Zajednice opština Crne Gore, Opštine Danilovgrad i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) .

„Lokalna uprava ulaže napore da implementira mjere održivog korišćenja energije, pri čemu je međunarodna podrška veoma važna, a Opština Danilovgrad je iskoristila dobijanjem sredstava za realizaciju više projekata“, istakao je Branislav Đuranović, Predsjednik Opštine Danilovgrad.

On je pojasnio da je putem javnog poziva koji je objavila  Zajednica opština Crne Gore, uz finansijsku podršku GIZ-a, Opština Danilovgrad aplicirala za dio sredstava za rekonstrukciju zgrade Centra za kulturu, odnosno opremanje eksploatacionog bunara i zamjenu instalacija jake struje.

„Kao jedan od najbolje ocijenjenih projekata, dobijena je bespovratna podrška u iznosu od 15.000 eura, uz učešće lokalne samouprave od 9.500 eura“, naglasio je on.

Predsjednik Đuranović je podsjetio da je Opština Danilovgrad u prethodnom periodu kroz IPA projekat u zgradu Centra za kulturu uložila oko 300.000 eura koje su utrošene na ugradnju savremenog sistema grijanja i hlađenja putem geotermalne energije podzemnih voda, zamjenu fasadne stolarije, uređenje unutrašnjosti objekta, adaptaciju bioskopske sale i druge neophodne radove.

centar za kulturu dgRefik Bojadžić, Generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore napomenuo je da je projekat u Danilovgradu realizovan u okviru regionalnog projekta Energetska efikasnost u asocijacijama lokalnih samouprava“, koji implementira GIZ kroz svoj Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu, a finansiraju ga Vlade SR Njemačke i Švajcarske, na kojem je Zajdnica opština jedan šest partnerskih asocijacija lokalnih samouprava u regionu.

„Ulaganje u različite mjere energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije  doprinijeće ne samo unapređenju zaštite životne sredine, već i otvaranju novih radnih mjesta i razvoju lokalne ekonomije“, istakao je on.

On je iskoristio priliku da opštini, ali i građanima Danilovgrada, čestita uspješnu realizaciju projekta, čime su obezbijeđeni svi neophodni uslovi da građani mogu u što većoj mjeri koristiti usluge Centra za kulturu. Takođe, zahvalio se partnerima iz GIZ-a na podršci projektu, i izrazio očekivanje da će uspješnu saradnju nastaviti i ubuduće, kroz realizaciju sličnih projekata u primjeni mjera energetske efikasnosti.

Projekt menadžerka GIZ-a Jasna Sekulović, istakla je da se „projekat Opštine Danilovgrad izdvaja po inovativnosti, jer je prvi projekat korišćenja geotermalne energije za grijanje i hlađenje u javnim objektimau Crnoj Gori”.

Ona je dodala da je „projekat realizovan i prije predviđenog roka, uz zalaganje Opštine Danilovgrad i Komunalnog preduzeća kao izvođača radova”. Takođe je podsjetila da je na objavljenom javnom pozivu bilo izuzetno interesovanje opština, što pokazuje da postoji potreba daljih aktivnosti u oblasti energetske efikasnosti u lokalnim zajednicama, što pored zaštite životne sredine i stvaranje kvalitetnijih uslova za rad, znači i smanjenje troškova odnosno finansijske uštede koje se onda mogu koristiti za rješavanje drugih potreba u lokalnim zajednicama.

Kategorija: