Promocija pilot projekata „Nabavka i montaža LED svjetiljki u Njegoševoj ulici“ u Nikšiću
28.10.2015

Nikšić foto (3)Pilot projekat „Nabavka i montaža LED svjetiljki u Njegoševoj ulici“ predstavljen je u  Nikšiću je 28. oktobra 2015. godine. Pilot projekat je realizovan u okviru regionalnog projekta „Energetska efikasnost u asocijacijama lokalnih samouprava(EeMA), na kojem je Zajednica opština Crne Gore jedan od partnera. Projekat je finansiran od strane Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke i Vlade Švajcarske, a realizovan kroz zajednički projekat Zajednice opština Crne Gore i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) i njegovog Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu.

Dragan Perović, potpredsjednik Opštine Nikšić, izrazio je zadovoljstvo zbog uspješne realizacije pilot projekta, kroz koji je nabavljeno i montirano 36 LED svjetiljki, navodeći da je Opština Nikšić dala svoj doprinos kroz nabavku i ugradnju 10 LED svjetiljki i prateće opreme. Zahvalio je GIZ-u i Zajednici opština na podršci i dobroj saradnji, ističući da je ovaj pilot projekat uvod u realizaciju sličnih projekata energetske efikasnosti.

Saša Šćekić, pomoćnik Generalnog sekretar Zajednice opština, naglasio je da realizacija pilot projekata donosi direktnu korist za jedinice lokalne samouprave, te da će Zajednica opština nastaviti da pruža podršku svojim članicama da svoj dalji razvoj baziraju na načelima održive upotrebe energije kroz unapređenje administrativnih kapaciteta, promociju i edukaciju o održivom upravljanju energijom na lokalnom nivou i podsticati ih da pripremaju i realizuju projekte uz primjenu mjera energetske efikasnosti.

Jasna Sekulović, projekt menadžer GIZ-a u okviru Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu, naglasila je da je cilj regionalnog projekta jačanje kapaciteta Zajednice opština kako bi pružila adekvatna podršku svim članicama u ispunjavanju zakonskih obaveza u oblasti energetske efikasnost. Pohvalila je velikoNk potpisivanje interesovanje crnogorskih opština za kandidovanje projekata u ovoj oblasti, iz kojeg razloga su umjesto planiranog jednog, izabrana četiri pilot projekta. Ona je istakla da je realizacijom ovog projekta unaprijeđen kvalitet javne rasvjete u glavnoj gradskoj saobrćajnici, ali i dat doprinos zaštiti životne sredine zamjenom živinih sijalica energetski efikasnim led svjetiljkama.

Ovom prilikom, potpisani su prateći Sporazum  o saradnji i primopredajni dokumenti između Zajednice opština Crne Gore, Opštine Nikšić i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ).

Kategorija: