Okrugli sto „Izazovi u implementaciji poglavlja 27 na lokalnom nivou”
20.05.2015

Okrugli sto_27 Poglavlje_Berane_maj 2015(2)

Regionalni okrugli sto „Izazovi u implementaciji poglavlja 27 na lokalnom nivou“, održan je 19. maja 2015. godine u Beranama, u organizaciji Opštine Berane. Okrugli sto je otvorio Dragoslav Šćekić, Predsjednik opštine Berane.

Učešće u okruglom stolu, pored predstavnika domaćina, uzeli su Daliborka Pejović, državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma i član Pregovaračke grupe Crne Gore; Refik Bojadžić, Generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore sa saradnicima; Anela Čekić, Predsjednica opštine Gusinje; Ana Stanišić Vrbica, iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori; Gordana Đukanović, iz Agencije za zaštitu životne sredine; kao i potpredsjednici, menadžeri i sekretari iz opština sjeveroistoka Crne Gore: Bijelo Polje, Petnjica, Plav i Rožaje.

Dragoslav Šćekić je, na samom početku, pozdravio prisutne i zahvalio se na prisustvu, čime su pokazali da prepoznaju značaj ove teme ne samo za državu, već i za lokalne samouprave, a samim tim, i za same građane i kvalitet njihovog života. Organizacijom okruglog stola, Opština Berane je željela dati svoj doprinos evropskom putu Crne Gore, a sve u susret otvaranju Poglavlja 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promjene, a čije se otvaranje očekuje krajem ove ili početkom sledeće godine.

Daliborka Pejović prisutne je upoznala sa obavezama koje proističu iz pomenutog poglavlja, koje predstavlja jedno od najzahtjevnijih poglavlja u procesu pristupnih pregovora. Istakla je da je prenošenje pravne tekovine, obezbjeđivanje njenog punog sprovođenja i korišćenje pristupnih fondova, u tom procesu, važan zadatak, koji pred sve nas stavlja jedan veliki izazov. Kako bi odgovorile tom izazovu, kako državna uprava, tako i lokalna samouprava moraju izvršiti prestrukturiranje i jačanje svojih administrativnih kapaciteta i jasno definisati uloge i odgovornosti svakog pojedinca u ovom procesu. Na tom putu, lokalne samouprave će imati punu podršku organa državne uprave.

Refik Bojadžić se, u svom uvodnom izlaganju, osvrnuo na brojne izazove sa kojima treba da se suoči lokalna samouprava u obezbjeđivanju sprovođenja obaveza iz Poglavlja 27, imajući u vidu da se značajan dio sopstvenih poslova lokalne samouprave odnosi na životnu sredinu. Ukazao je na potrebu jačanja administrativnih kapaciteta lokalnih uprava za pripremu i sporovođenje projekata koji se finansiraju sredstvima Evropske unije, stvaranja finansijskih preduslova za jačanje apsorpcionih kapaciteta opština, kao i na neophodnost međuopštinske saradnje u ovim, u finansijskom i sprovodbenom smislu, veoma izazovnim i kompleksinim poslovima, kao i na aktivnosti koje Zajednica opština preduzima, ili je preduzela u prethodnom periodu. U tom smislu, posebno je istakao značaj funkcionisanja Mreže opštinskih projekt menadžera. Takođe je prisutne upoznao sa inicijativom Zajednice opština za uspostavljanje odgovarajućeg mehanizma sa kojim će se omogućiti da jedinice lokalne samouprave obezbijede predfinansiranje i kofinansiranje projekata EU i, na taj način, efikasnije koriste dostupna sredstava EU fondova. Apelovao je na Ministarstvo održivog razvoja i turizma da pruži podršku Zajednici opština u realizaciji inicijative, koja bi značajno relaksirala privlačenje sredstava i sprovođenje IPA projekata.

Nakon prezentacije kapaciteta Opštine Berane u oblasti životne sredine, Rite Barjaktarović, šefice Odjeljenja za zaštitu životne sredine i turizam, uslijedila je diskusija na teme: upravljanje otpadom, upravljanje vodama, procjena uticaja na životnu sredinu, strateška procjena uticaja na životnu sredinu, zaštita prirode i buka, i administrativni kapaciteti lokalnih samouprava.

Kategorija: