Deveti maj – Dan Evrope
08.05.2015

eu zastavaDevetog maja 1950. godine, Robert Šuman je predstavio svoj predlog kreiranja organizovane Evrope. Ovaj predlog, poznatiji kao „Šumanova deklaracija“ (Schuman declaration), smatra se početkom kreacije onoga što je danas poznato kao Evropska unija.

Danas, deveti maj je postao evropski simbol (Dan Evrope) koji zajedno sa himnom i zastavom, identifikuje politički entitet Evropske unije. Na Savjetu Evropske unije u Milanu 1985. Godine, donesena je odluka da se 9. maj svake godine obilježava.

Dan Evrope je prilika za aktivnosti i festivale koji Evropu približavaju njenim građanima i narodima. Za posjetioce su tog dana sve institucije Evropske unije otvorene. Tako na primjer postoji mogućnost da se prošeta salama gdje se donose glavne odluke Evropske unije u Briselu. Moto pratećih akcija svake godine određuje zemlja koja je u tom periodu predsjedavajuća Evropske unije.me4eu

Nakon aktivnosti realizovanih u okviru Evropske nedelje, centralna svečanost povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom održaće se u Podgorici, na Trgu Republike, u subotu 9.maja, sa početkom u 20:30h.

Kategorija: