Održan sastanak mreže opštinskih projekt menadžera Crne Gore
17.12.2014

projekt menadzeriU Budvi je u periodu 10-12 decembar 2014. godine održana trodnevna radionica i plenarni sastanak Mreže opštinskih projekt menadžera. Sastanak je organizovan u okviru Zajednice opština uz podršku projekta tehničke podrške „Izgradnja kapaciteta lokalne samouprave u implementaciji opštinskih razvojnih grantova“ koji finansira Evropska unija.

Na veoma sadržajnom trodnevnom sastanku članovi Mreže (delegirani od strane jedinica lokalne samouprava), eksterni eksperti, te predstavnici Zajednice opština Crne Gore su razmatrali Plan rada Mreže za 2015. godinu kao i operativne smjernice za njeno efikasno funkcionisanje. Tim povodom je zaključeno da je Mreža značajan resurs, te da će kroz više aktivnosti, koje će prije svega biti usmjerene na formulisanje projektnih predloga opština u procesu programiranja finansijske podrške Evropske unije (IPA fondovi) kao i razmjeni znanja i vještina među opštinama, doprinijeti aktivnijem učešću lokalnih samouprava u ukupnom procesu evropskih integracija Crne Gore.

Na sastanku su razmatrani načini rada i djelovanja u oblastima programiranja i pripreme projekata, procedura javnih nabavki po EU pravilima kao i finansijskog upravljanja i izvještavanja. Zaključeno je da iskustva članova Mreže mogu biti veoma korisna svim lokalnim samoupravama kao i ostalim zainteresovanim subjektima na državnom nivou (Zajednica opština Crne Gore, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija, drugi organi držane uprave) u dijelu ispunjavanja njihovih obaveza u pregovaračkom procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Vođa projekta Fabio Drago je opštinskim projekt menadžerima predstavio evropsku regionalnu politiku i finansijske instrumente za njeno sprovođenje koje će Crna Gora moći da koristi kada bude članica EU. Takođe se osvrnuo i na istorijat ove značajne komponente ukupnog razvoja zemalja Evropske unije te praktična iskustva i naučene lekcije iz njenog višedecenijskog implementiranja.

Predstavnici Ministarstva ekonomije Miodrag Latković i Amer Nokić su prisutnima predstavili projekat „Upravljanje regionalnim razvojem u Crnoj Gori“ odnosno elektronsku bazu razvojnih projekata u kojoj jedinice lokalne samouprave, shodno Zakonu o regionalnom razvoju, unose realizovane projekte, kao i one čija je implementacija predviđena u narednom periodu. Ova prilika je iskorišćena za razmjenu mišljenja o praktičnim izazovima u svakodnevnoj upotrebi baze podataka od strane opština te mogućnostima njenog efikasnijeg korišćenja u cilju razmjene informacija i kvalitetnijeg planiranja međuopštinskih projekata. Takođe, u svojim izlaganjima predstavnici ministarstva su se osvrnuli na trenutne vidove podrške ovog Ministarstva malim i srednjim preduzećima.

Sastanku mreže je prisustvovala i delegacija Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i Ministarstva unutrašnjih poslova u sastavu: generalni direktor Generalnog direktorata za koordinaciju programa pomoći EU Ivana Petričević, direktor Direkcije za programiranje i nadgledanje Instrumenta pretpristupne pomoći Ivana Vujošević i direktor Direkcije za programe prekogranične saradnje Ivana Glišević-Đurović, te načelnik Sektora za implementaciju projekata u Direktoratu za međunarodnu saradnju i evropske integracije MUP-a Tanja Ostojić.

U svojim obraćanjima uvažene gošće su predstavile rezultate dosadašnje podrške Evropske unije kroz Instrument pretpristupne podrške (IPA) za period 2007-2013 godina kao i mogućnosti za finansiranje projekata lokalnih samouprava kroz IPA II fond (period 2014-2020 godina). Velika pažnja tim povodom posvećena je načinima za unapređenje apsorpcionih kapaciteta lokalnih uprava.

Zajednički je ocijenjena potreba bliže koordinacije aktivnosti u dijelu programiranja podrške Evropske unije i sagledavanju potreba lokalnih zajednica. U tom kontekstu dogovorena je saradnja na konkretnim aktivnostima u narednoj godini.

Delegirani predstavnici opština (projekt menadžeri koji se u lokalnim upravama bave pripremom i implementacijom EU projekata) za koordinatora Mreže opštinskih projekt menadžera Crne Gore izabrali su Darka Mrvaljevića, šefa Tima za upravljanje projektima Opštine Danilovgrad, te koordinatore grupa: programiranje i priprema projekata, procedura javnih nabavki po EU pravilima, i finansijsko upravljanje i izvještavanje.

Kategorija: