Otvoreni dani, Brisel 6-9. oktobar 2014. godine
07.10.2014

photo 2U Briselu se od 6-9. oktobra odrzavaju Otvoreni dani, koji okupljaju preko 6000 predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti. U okviru ovog događaja, odrzava se veliki broj radionica posvećenih temama od interesa za evropske lokalne i regionalne vlasti.

Zajednica opstina Crne Gore i Opstina Kotor su bili partneri i koorganizatori (sa jos 14 partnera iz Italije, Hrvatske, Slovenije, Grcke, Srbije, BiH) radionice  na temu “Strategija EU za Jadransko-Jonski region – uloga regiona u njenoj implementaciji”.

Strategija EU za Jadransko-Jonski region počiva na podsticanju “plavog rasta”, tj. razvoju pomorske ekonomije, razvoju saobraćajnih i energetskih veza, zaštiti životne sredine i razvoju održivog turizma.

Makroregionalni pristup je novi oblik saradnje između susjedih regiona u EU i izvan nje, kako bi se bolje iskoristili postojeći instrumenti evropskih fondova, tj. kako bi se sinergijom različitih instrumenata i politika za isti novac postigla veća dodatna vrijednost.

U okviru ove radionice, predstavljena su i diskutovalo se o 4 osnovna stuba Strategije: plavi rast, povezivanje regiona, zaštita životne sredine i održivi turizam.

Na panelu “Plavi rast”, o prekograničnoj i transnacionalnoj saradnji Opštine Kotor u svijetlu podsticanja razvoja integrisane pomorske politike u Jadransko-Jonskom bazenu, govorila je Jelena Stjepčevic, koordinator za međunarodne odnose Opštine Kotor.

 Na Otvorenim danima u Briselu učestvuje i Opština Budva.

New Image 1

New Image

Kategorija: