Evropska nedelja lokalne demokratije (13-19.oktobar)
02.10.2014

1427_euro_local_democ_week_congressEvropska nedelja lokalne demokratije ove godine se održava u nedelji od 13. do 19. oktobra. Tema ovogodišnje evropske nedelje je  “Participativna demokratija: deljenje, predlaganje, odlučivanje”.

Evropska nedelja lokalne demokratije (ENLD) održava se svake godine u oktobru. To je godišnji događaj koji je kreirao i koji koordinira Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, sa ciljem da se podigne svijest lokalnih vlasti o sopstvenoj odgovornosti za povećanje demokratskog učešća na lokalnom nivou, kao i radi povećanja znanja lokalnih institucija i građana i jačanja veze između stanovnika i njihovih lokalnih predstavnika.

Načini učešća građana na lokalnom nivou i duh lokalne demokratije osjetilo je oko 16 miliona  stanovnika kroz 260 sprovedenih aktivnosti na temu `aktivno građanstvo`, koje je prošle godine u okviru Evropske nedelje lokalne demokratije organizovalo 110 lokalnih i regionalnih zajednica iz 28 zemalja.

Zajednica opština Crne Gore poziva sve lokalne vlasti da organizuju aktivnosti u svojim lokalnim sredinama i tako doprinesu obilježavanju Evropske nedelje lokalne demokratije. Ukoliko se predloženi datumi poklapaju sa drugim bitnim aktivnostima u okviru grada/opštine, lokalna samouprava može organizovati obilježavanje Evropske nedelje lokalne demokratije u drugim terminima tokom oktobra.

Gradovi i opštine svoju aktivnost mogu prijaviti na http://sedl.alnetis.fr/en/inscription.html Na ovom linku možete naći predloge ideja kao i aktivnosti iz prethodnih godina .

Poštovani predstavnici lokalnih zajednica, pozivamo vas da, zajedno sa nama, radite na podizanju svesti o značaju učešća građana i podstaknete lokalne vlasti i udruženja u vašoj oblasti da se registruju i doprinesu Evropskoj nedelji lokalne demokratije 2014!

Kategorija: