Međunarodna konferencija “Uloga organizacija civilnog društva u lokalnom, regionalnom i evropskom razvoju”
23.05.2014

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA “ULOGA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVAU LOKALNOM, EU_flag_23LREGIONALNOM I EVROPSKOM RAZVOJUEuropeForCitizens

MADRID- 7.,8. i 9. maj 2014.godine

                     

U okviru projekta “Evropski regioni i socijalna inkluzija”- program Evropa za građane

Generalni direktorat za imigracije Ministarstva za socijalna pitanja u Madridu, organizovao je, u period od 7. do 9. maja 2014. godine, međunarodnu konferenciju na temu “ULOGA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA U LOKALNOM, REGIONALNOM I EVROPSKOM RAZVOJU“, sa ciljem da se predstave primjeri dobre prakse  u socijalnoj inkluziji  iz prespektive različitih međunarodnih partnera, a u okviru projekta “Evropski regioni i socijalna inkluzija“.

Konferencija se odnosila na evropski projekat u trajanju od 2 godine, koji je ko-finansiran od strane  Evropske komisije, u okviru programa Evropa za građane. Projekat predvođen Regionom Lođ (Poljska), okuplja profesionalce i eksperte iz 10 evropskih zemalja (Poljske, Crne Gore, Rumunije, Mađarske, Letonije, Velike Britanije, Španije, Belgije, Bugarske i Malte), među kojima je 28 učesnika – subjekata iz vladinog i privatnog sektora,  kao i nevladinih organizacija koje se bave pitanjima socijalne inkluzije u Evropi,  kao što su problemi stanovništva i inkluzija manjina.

Direktorat za imigracije je učestvovao u ovom projektu, u saradnji sa liderom projekta i ostalim partnerima. Oni su sproveli studiju o najboljim stručnim poduhvatima u rješavanju problema stanovništva, a posebno problema najranjivijih grupa, kao i o metodama uključivanja istih u evropsko društvo, uključujući i zajednicu Madrida. Konferencija je imala za cilj da doprinese unapređenju narednih aktivnosti za potrebe svake situacije i svake zemlje. Iz ovog razloga, predstavljeno je 18 dobrih praksi i organizovana su tri okrugla stola.

Konferenciji su prisustvovali: zamjenik ministra za porodična i socijalna pitanja Zajednice Madrida, Generalni direktor za imigracije, Generalni sekretar za imigracije i migracije, Ministar za zapošljavanje i socijalnu politiku Španije, kao i drugi različiti subjekti iz javnog i privatnog sektora koji rade sa imigrantima u Zajednici Madrida.

Konferencija je održana u Institutu Servantes u Madridu, i u Hispano-Dominikanskom centru “Participationand Integrationfor Imigranti” (CEPI), uz učešće oko 300 pozvanih stručnjaka za integraciju i imigracije, kao i 45 stranih predstavnika, lidera projekta (Lođ Region, Poljska) i drugih evropskih partnera. Generalni direktor za imigraciju, Gonzalo Ortiz D Lazare, uručio je sertifikate učesnicima Međunarodne konferencije i time uspješno zatvorio ovaj događaj.

“Ovaj projekat je finansiran uz podršku Evropske komisije. Ova publikacija odražava samo stavove autora, i Komisija se ne može smatrati odgovornom za bilo kakvu upotrebu  informacija sadržanih u njoj.”