Treći sastanak Zajedničkog Savjetodavnog odbora između Crne Gore i Komiteta regiona EU.
04.12.2013

DSC_1173[1]Danas je u Briselu održan 3-ći sastanak Zajedničkog Savjetodavnog odbora između Crne Gore i Komiteta regiona EU.

Sastanku su, u ime Zajedice opština Crne Gore, prisustvovali: dr Miomir Mugosa, Gradonačelnik Glavnog grada Podgorica i predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština; Aleksandar Bogdanović, Gradonacelnik Prijestonice Cetinje i predsjednik Skupštine Zajednice opština; Marija Ćatović, Predsjednica Opštine Kotor;  Miloje Pupović, Predsjednik Opštine Pljevlja; Orhan Šahmanović, Predsjednik Opštine Plav; Branislav Đuranović, Predsjednik Opštine Danilovgrad  i Darko Brajušković, Predsjednik Opštine Kolašin.

Na dnevnom redu sastaka su bile debate o godišnjem paketu proširenja za 2013 godinu, Izvještaju ZSO-a «Jačanje apsorpcionih kapaciteta za pretpristupne fondove EU-a i unapređenje administrativnih kapaciteta na lokalnom nivou u Crnoj Gori» i Prenosu ovlašćenja na subnacionalni nivo i fiskalnoj decentralizaciji.

Sastanak su otvorili kopredsjedavajući Zajedničkog savjetodavnog odbora Stanislav Švapski, Predsjednik gradskog vijeća Gdinje, Poljska i dr Miomir Mugoša, Gradonačelnik Glavnog grada Podgorica i predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština.

G-din Švapski je govorio o jako dobrom napretku Crne Gore u procesu integracija. Naglasio je da, dok u nekim zemljama postoji skeptcizam o ulasku u EU, Crna Gora predstavlja zrak nade, jer je i kod građana i kod vlasti prisutna ozbiljnost i entuzijazam u odnosu na evropske integracije. Posvećenost Crne Gore ovom procesu ponovo vraća povjerenje u proces proširenja i predstavlja odličan primjer na području cijelog Zapadnog Balkana.

G-din Mugoša je konstatovao da su, kroz dosadašnji rad Odbora, prepoznati zajednički interesi u vezi sa ključnim prioritetima u pogledu kreiranja pregovaračkih pozicija, uvažavajući realno stanje kapaciteta, nadležnosti i resursa lokalne samouprave. Naglasio je da samo kompetentne i angažovane lokalne samouprave mogu sprovesti neophodne reforme i poboljšati sopstveni socio-ekonomski razvoj, kao neophodan preduslov za poboljšanje kvaliteta životnog standarda građana.

U okviru debate o godišnjem paketu proširenja govorili su Tomas Haglajtner, zamjenik šefa Jedinice zadužene za Crnu Goru i Island, Generalnog direktorata za proširenje; Čarls Tanok, član Evropskog Parlamenta i Izvjestilac za Crnu Goru; NJ.E. Ambasador Ivan Leković, Šef Misije Crne Gore pri EU i Arnoldas Abramavičius, Izvjestilac Komiteta regiona za Strategiju proširenja i glavne izazove 2013-2014.

G-din Tanok je naglasio da je Crna Gora sjajan primjer u trenutnom procesu proširenja. Rekao je da je zemlja postigla značajne rezultate, i da je, iako još uvijek postoje određeni izazovi, uvjeren da politička volja koja postoji garantuje da će se reforme nastaviti. Naglasio je da se raduje što će pomoći Crnoj Gori da ostvari svoje evropske ambicije, koliko god je lično u mogućnosti.

Ambasador Leković je, između ostalog, govorio o tome da Vlada Crne Gore priprema Program za pristupanje Crne Gore za period 2014-2018, koji uključuje planove harmonizacije sa EU zakonodavstvom. Naglasio je da opštine imaju ulogu u ovom procesu, naročito kada su u pitanju poglavlja u kojima imaju svoje predstavnike u radnim grupama (poglavlja o ribarstvu, transportnoj politici, socijalnoj politici i zapošljavanju i regionalnoj politici i koordinaciji strukturnih instrumenata).

Na sastanku je usvojen Izvještaj «Jačanje apsorpcionih kapaciteta za pretpristupne fondove EU-a i unapređenje administrativnih kapaciteta na lokalnom nivou u Crnoj Gori», koji su prezentovali Aleksandar Bogdanović, Gradonačelnik Prijestonice Cetinje i predsjednik Skupštine Zajednice opština i Vitold Stjepen, guverner vojvodstva Lodj u Poljskoj.

G-din Bogdanović je naveo da je unapređenje administrativnih kapaciteta u jedinicama lokalne samouprave danas jedan od najvećih izazova sa kojima se, u procesu evropskih integracija, suočava Crna Gora. On je izrazio uvjerenje da je jačanje kapaciteta u gradovima i opštinama svojevrstan imperativ – ne samo kad je u pitanju cilj vezan za pristupanje EU, već i u pogledu poboljšanja efikasnosti i efektivnosti djelovanja lokalnih samouprava.

O trenutnoj situaciji i izazovima u finasiranju lokalnih samouprava u Crnoj Gori govorila je g-đa Marija Ćatović, Predsjednica Opštine Kotor, koja je predstavila trenutno stanje u finansiranju lokalnih samouprava i naredne korake koje je neophodno preduzeti radi obezbjeđivanja stabilnih izvora finansiranja lokalnih samouprava koji će biti primjereni funkcijama koje one vrše i, istovremeno, osigurati stabilnost finansija na dugi rok i redovno servisiranje ugovorenih obaveza.

U okviru ove teme još su govorili: Gordon Kimer, član Okružnog vijeća Distrikta Tandridz u Velikoj Britaniji i Vladimir Moskov, Predsjednik Opštine Goce Delčev u Bugarskoj i bivši predsjednik Mreže NALAS.

Na kraju, dogovoreno je da se naredni sastanak održi 30. juna 2014. godine u Crnoj Gori, u Kotoru. Takođe su predložene i teme o kojima će se diskutovati i to: Poljoprivreda i ruralni razvoj i Usluge od opšteg interesa i javno privatno partnerstvo.

Kategorija: