Dijalog gradova – Opštinske finansije i prostorno planiranje i upravljanje zemljištem
24.06.2013

dubrovnik24. jun 2013. – U Dubrovniku je, pod okriljem Programa urbanog partnerstva Instituta Svjetske banke i Republike Austrije, u periodu od 18-21. jun 2013. godine organizovana radionica na temu “Opštinske finansije, prostorno planiranje i upravljanje zemljištem – od samostalne procjene lokalnih vlasti do sprovođenja”.

Bila je to prilika za opštine učesnice da predstave nalaze sprovedene samoprocjene opštinskih finansija (SPOF) i napredak samoprocjene prostornog planiranja i korišćenja zemljišta (SPUP), kao i njihove implikacije na upravljanje prihodima, odnosno urbano planiranje i upravljanje zemljištem. Pored toga, bilo je riječi o povezivanju pripreme budžeta sa programiranjem investicija, kao i o širenju alatki samoprocjene lokalnih vlasti (SPOF i SPUP) i pregledu opštinskih javnih finansija (POF).

Bilo je riječi i o načinu međusobnog upoređivanja i institucionalizovanja strogih pravila identifikovanja elemenata koji će na transparentan način unaprijediti prakse opštinskog finansiranja. Ovom prilikom su zaokružene aktivnosti koje se odnose na proces pregleda opštinskih finansija.

Radionica je okupila predstavnike centralnih i lokalnih vlasti, starješine lokalnih organa uprave, nacionalnih asocijacija lokalnih vlasti, prostorne planere, kao i predstavnike civilnog društva u cilju nastavka debate povodom veze između opštinskih finansija i prostornog planiranja iz: Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Republike Srpske, Albanije i Kosova.

Delegaciju Crne Gore na ovoj radionici su predstavljali predstavnici: Glavnog grada Podgorica, Prijestonice Cetinje, opština Budva, Nikšić, Bar i Tivat, Ministarstva finansija, Zajednice opština Crne Gore, MANS-a, kao i lokalni ekspert koji je angažovan na ovom projektu.

Kategorija: