Prezentacija Modela usklađenog Akcionog plana za borbu protiv korupcije u lokalnoj samoupravi 2013-2014
20.03.2013

_DSC0074Pages from osce-protiv korupcijeU Podgorici je 20.03.2013. godine održana konferencija za medije povodom prezentacije Modela usklađenog Akcionog plana za borbu protiv korupcije u lokalnoj samoupravi 2013-2014.

Konferenciju su organizovali Misija OEBS-a u Crnoj Gori, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Zajednicom opština Crne Gore. Pored predstavnika navedenih institucija i organizacija, konferenciji su prisustvovali i predstavnici lokalnih samouprava, Komisije za borbu na protiv korupcije na lokalnom nivou, kao i predstavnici NVO sektora koji su aktivno uključeni u sprovođenju borbe protiv korupcije u lokalnoj samoupravi ( MANS i CRNVO).

Konferenciju je vodio Rajko Golubović, Generalni sekretar Zajednice opština, koji je apostrofirao značaj ovog modela za kvalitetno funkcionisanje crnogorskih lokalnih samouprava, naročito u odnosu na istinsku borbu protiv korupcije na lokalnom nivou.

Prisutnima na konferenciji su se obratili ministar unutrašnjih poslova u Vladi Crne Gore Raško Konjević, šef Misije OEBS-a u Crnoj Gori Lubomir Kopaj i predsjednik Skupštine Zajednice opština Crne Gore i Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, koji su u svojim izlaganjima naglasili da korupcija ugrožava stabilnost i povjerenje u institucije i podiže neraspoloženje građana, pa i sama sumnja u korumpiranost institucija je ne manje opasna, bez obzira na stvarne razmjere. Zato je neophodno, prije svega, na lokalnom nivou kao najbližem građanima, suprostaviti se korupciji i jasno definisati mehanizme koji će rezultirati suzbijanjem korupcije.

Nakon uvodnih obraćanja, Svetlana Laušević, viši savjetnik na programu demokratizacije u Misiji OEBS-a u Crnoj Gori, je, u ime radne grupe koja je pripremila Model usklađenog Akcionog plana za borbu protiv korupcije u lokalnoj samoupravi 2013-2014, izvršila njegovu prezentaciju.

Govor g-dina Aleksandra Bogdanović, predsjednika Skupštine Zajednice opština Crne Gore (PDF dokument)

Kategorija: